RAT HDZ-ovaca OKO UŽIČKOG KOLA: ‘Neće nas ples odvojiti od branitelja’

Patrik Macek/PIXSELL

Bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić na Facebooku je u petak objavio status o plesanju užičkog kola na glavnom zagrebačkom trgu, koje su priredili sudionici Međunarodne smotre folklora iz Srbije.

Brkiću se njihova izvedba nije svidjela.

Kazao je kako su 9. kolovoza su u Zagrebu dočekani preživjeli pripadnici Alfi, da bi zatim povukao paralelu s događajem s Trga.

“Zagrebom su se vijorile hrvatske zastave, a 9. srpnja 2021. na smotri folklora danas je “spontano upriličeno” predstavljanje susjedne nam Republike Srbije s plesnom točkom Užičko kolo u opančićima uz prigodno mahanje srpskom zastavom s Obrenovića grbom, doduše izvan planiranog programa. Naivno ili ne? Procijenite sami. Pitam se jesmo li dosegli najviši oblik političkog i intelektualnog razvoja ili smo došli do dna ljudske gluposti?

Trpimo li previše tihog političkog nasilja kojim nas usmjeravaju što dalje od Crkve, obitelji, Domovine, tradicije i jedinstvenosti? Od silnih neočekivanih političkih kombinacija, tišine i razjedinjenosti takozvanih domoljuba, više ne možemo prepoznati svoje od “njihovih” u nedostatku jasnih stavova i smjernica. Naš narod bi valjda trebao još i zaplesati Užičko kolo kako bi se ostvarile nečije osobne međunarodne ambicije, ali unatoč svemu mi JOŠ JAČE moramo zastupati svoj identitet, svoj izvorni stav, svoje HRVATSKO JA!”, napisao je Brkić.



Brkiću su na objavu odgovorila dvojica stranačkih kolega i to šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman te župan Ličko-senjske županije Ernest Petry.

Herman kaže kako HDZ danas nije idealan, no vodi odgovornu politiku i građani to vide.
“Naravno da HDZ- ova politika nije nikakvo Užičko kolo na Trgu bana Josipa Jelačića, koje neki žele prikazati kao nekakvu metaforu hrvatske političke zbilje. Zapanjujući je stupanj nemaštovitosti u traženju izlike za ponavljanje izlizanih i protokom vremena davno demantiranih teza o tobožnjem žrtvovanju nacionalnog ponosa i interesa u zamjenu za međunarodne karijere. Fascinantan je napor da se povežu stvari koje nikakve međusobne veze nemaju. Kolo u kojem se takve teze kreiraju odavna je izgubilo korak s vremenom i poveznicu sa stvarnošću. Kolo je to koje nikoga ne zanima”.

Petry je bio i oštriji, rekavši da je, čitajući izjave povremenih volontera “iz sjene”, koji nas uvijek iznenade površnošću svojih komentara, ovaj o kapitulaciji hrvatskog duha i volje pred naletom jednog folklornog društva je ipak zaslužio komentar.

“Jedan potpuno neinstitucionalni događaj, zbog kojega se možemo ljutiti ili ga negodovati, uzdiže se u rang ključnih i po autoru fatalnih prijelomnih trenutaka i prikazuje se kao dokaz moralnog posrnuća hrvatskih institucija i nečije prodaje nacionalnih interesa zbog nekih “međunarodnih funkcija”? Jasno je da nas nikakav ples u izvedbi nekog gostujućeg društva sigurno neće odvojiti ni od crkve ni od domovine ni od hrvatskih branitelja”, oštar je Petry.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI