RAT ZA VINOGRADSKU: Tko je Zadravec poslao navodni Jandrokovićev SMS, sumnja se na jednu osobu

Bivši šef Hrvatske liječničke komore doktor Trpimir Goluža zapitao se je li ministar zdravstva Vili Beroš doktorici Dijani Zadravec poslao navodni SMS predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

Aludirao je teze Zadravec koja je otkrila da je spremna obznaniti SMS poruke kojima je predsjednik Sabora utjecao na izbor ravnatelja Vinogradske bolnice.

”Prošli tjedan ministar Beroš žurno se, kako je rekao “na njen osobni zahtjev”, sastao sa svojom bolesnom kolegicom Dijanom Zadravec. Na sastanku navodno nije bilo riječi o proširenju dijagnostičke obrade ili revidiranju aktualne terapije bolesnoj kolegici već je razgovarano o situaciji u Vinogradskoj bolnici. Zadnjih tjedana Dijana Zadravec je bolesna.


Razboljela se nakon brojnih istupa u javnosti u kojima je govorila o nezakonitostima i kriminalu u radu i poslovanju Vinogradske bolnice, u kojoj je bila višegodišnja zamjenica ravnatelja i šefica Zavoda za radiologiju.

Zbog “netočnog i zlonamjernog prikazivanja stanja u Zavodu za radiologiju” privremeni ravnatelj bolnice dao joj je upozorenje pred otkaz ugovora o radu. No Zadravec ni to nije zaustavilo. Otvorila je bolovanje i nastavila istupati u javnosti. Istovremeno se prijavila i na natječaj za ravnatelja Vinogradske bolnice.Berošovu sklonost sastajanju s bolesnom kandidatkinjom natječaja koji je još uvijek u tijeku, a u ingerenciji je ministarstva kojem je na čelu, mnogi nisu shvatili izrazom kolegijalnosti i humanosti, već slabošću i teškom nesmotrenošću koja graniči s glupošću.

“Dijana, ja s tobom ne želim razgovarati na ovakav način. A što se tiče ovog drugog, to smatram prijetnjom!”, bila je završna rečenica ministra Beroša u razgovoru s Dijanom Zadravec prije nepunih godinu dana. Kad je krajem kolovoza prošle godine u javnost procurio audio snimak tog razgovora, u kojem ministar Beroš stoički trpi brutalno verbalno šamaranje i salvu nezadovoljstva i frustracija Dijane Zadravec, tada neizabrane kandidatkinje za ravnateljicu Vinogradske bolnice, mnogi su bili zaprepašteni, a nekima nam je bilo i žao ministra. Dijana nam se učinila kao prestroga majka koja dijeli packe nestašnom malom sineku Viliju. Posebno je prijekorno zazvučalo “mamino” pitanje: ” I…. je li istina ono što sam čula, ovoga, da imaš problema s imovinskom karticom i onom optužbom? Jel’ ti to istina?”

“Epilog tog razgovora, u kojem se “mama” između ostalog pozivala i na neprikosnovenog Andreja, bilo je Dijanino podnošenje kaznena prijava protiv ministra Beroša zbog neovlaštenog snimanja njihova razgovora. Javnosti je i danas nepoznato je li ministar upućenu mu i shvaćenu prijetnju prijavio nadležnim institucijama ili je, iz njemu i Dijani poznatih razloga, ostao kuš”, kaže Goluža. Smatra da je prošlotjedno druženje Beroša i Zadravec rezultiralo još jednom žrtvom budući da je neopozivu ostavku na dužnost v.d.ravnatelja podnio Vatavuk.

”Poslije kraćeg razgovora s ministrom shvatio sam da ministar dvoji oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec s mjesta predstojnice Zavoda za radiologiju, da sumnja u kompetentnost pravne službe bolnice, da preispituje odluku Upravnog vijeća na čijem je čelu državni tajnik u Ministarstvu zdravstva i ministrov najbliži suradnik. Jednom riječju, što mi je ostalo nego da pomognem ministru u njegovoj rezerviranosti i dilemama kome pokloniti povjerenje, odlučio sam odstupiti s ove, ionako, privremene dužnosti”, kazao je Vatavuk u ostavci.

Dok neki “ministrovu rezerviranost i dileme” tumače reminiscencijom starih Dijaninih prijetnji, drugi ministrovu “sumnju u kompetentnost pravne službe bolnice” i spremnost na žurno sastajanje s bolesnom kandidatkinjom objašnjavaju aferom Jandrokovićeva SMS-a.

Zadravčeva je, tvrdeći da ima SMS koji to dokazuje, javno optužila predsjednika Sabora da je pokušao izravno utjecati na ishod natječaja za izbor ravnatelja Vinogradske bolnice.

S tom namjerom Jandroković se navodno SMS-om obratio moćnoj osobi koja je mogla utjecati na taj izbor. Jandroković je porekao optužbu i pozvao Zadravec da javno objavi taj SMS, a ona je obećala Nacionalnom antikorupcijskom vijeću da će im dostaviti inkriminirajuću Jandrokovićevu poruku. Je li moguće da je ministar Beroš “duboko grlo” koje je Dijani Zadravec omogućilo uvid u navodni Jandrokovićev kompromitirajući SMS?
Ako je, ne piše mu se dobro. Epilog s Jandrokovićevim SMS-om važan je detalj u cijeloj sagi afera Vinogradska. On bi mogao pokazati ne samo je li Dijana Zadravec vjerodostojna u svojim optužbama, već bi mogao razjasniti i pozadinu ministrove sklonosti druženju s bolesnom kolegicom, kao i razloge njegove “rezerviranosti oko utemeljenosti odluke o smjeni Dijane Zadravec, izraženim sumnjama u kompetentnost pravne službe bolnice i preispitivanja odluke Upravnog vijeća”. S obzirom na Beroševo iznenadno reteriranje u aferi Vinogradska, čini se da njemu najmanje odgovara javno razotkrivanje Jandrokovićeva SMS-a. Dijana Zadravec je na potezu”, zaključuje Goluža.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI