RATNI INVALIDI SUMNJAJU U TRANSPARENTOST IZBORA ŠEFA HVIDRE: Đakić im je poručio što misli!

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Možda više nije prvi čovjek virovitičko-podravske organizacije HDZ-a, no dugogodišnji saborski zastupnik vladajuće stranke Josip Đakić tijekom vikenda u kojem je članstvo biralo šefove lokalnih organizacija HDZ-a ipak je imao razloga za slavlje. Naime, Đakić je još jedanput , peti put, izabran za šefa Hvidre. Premda bi se njegov izbor na čelo ove udruge nakon toliko odrađenih mandata mogao opisati kao očekivan, to, ako je suditi po glasinama unutar braniteljske populacije, baš i nije tako. Među ratnim vojnim invalidima, čije interese kao šef Hvidre Đakić zastupa, počela se propitivati transparentnost njegova izbora pa tako dio njih tvrdi da nisu ni znali da Hvidra bira novog predsjednika i da je Đakiću istekao mandat. Pitaju se koga Đakić uopće zastupa i tko ga je birao, a postavljaju pitanje i zašto svi sa statusom ratnih vojnih invalida nisu obaviješteni o početku izbornog procesa u Hvidri. Nitko ih, naglašavaju naši nezadovoljni sugovornici, nije nazvao ni da ih pita slažu li se s Đakićevom kandidaturom.

Kako bismo provjerili prozivke i kritike dijela ratnih vojnih invalida, odlučili smo nazvati Đakića, koji je odmah odbacio teze o netransparentnom izboru. Kako kaže, za peti je mandat izabran baš zbog toga što segodinama srčano zalaže za prava invalida proizašlih iz Domovinskog rata, a to će, kako najavljuje, činiti i dalje.

“Zalagat ću se za zakonske izmjene u vezi s usklađivanjem invalidnina u skladu s rastom BDP-a. Osim toga, borit ću se za ukidanje desetpostotnog umanjenja mirovine onima koji je ostvaruju po starom zakonu”, otkriva Đakić čija će se udruga, kako navodi, i u nadolazećem razdoblju boriti za dodatna i dostatna sredstva kojima planiraju organizirati još jedno, odnosno 26. sportsko natjecanje invalida.

“Te su sportske udruge iznjedrile paraolimpijce Kralja i Križanca u streljaštvu, a odigravale su se najčešće u Makarskoj, zalagat ću se da se tamošnje državno zemljište i zapušteni prostor prenesu u naše vlasništvo i da se sredstvima iz Europske unije uredi Centar za rehabilitaciju hrvatskih branitelja, za igre, za odmor i za duhovnu obnovu”, najavljuje naš sugovornik te kaže da postoji intencija za jedan posjed na otoku Braču, a namjera mu je da ga udruga dobije u trajno vlasništvo kako ne bi morali plaćati najam. Spremaju se, tvrdi novi-stari šef Hvidre, u ovoj udruzi i za novu aukciju likovnih radova nakon što organiziraju likovnu koloniju, a i ta prikupljena sredstva donirat će potrebitim braniteljima. “Jedan od naših ciljeva bit će taj da se braniteljima pomogne da skupe sve potrebno kako bi stekli uvjete za energetsku obnovu kuća preko Fonda za zaštitu okoliša, a osim toga, cilj nam je osigurati sredstva za socijalnu pomoć onima iz naše grupacije koji su u najtežoj situaciji. U planu je svakako i pomoć onima koji su stradali u potresu”, otkriva Đakić koji od Ministarstva branitelja očekuje da razumije njihove probleme te da nastave suradnju, a osim toga, očekuje da bi uskoro predstavnici njegove udruge mogli na druženja sa svojim kolegama iz Ukrajine i Bosne i Hercegovine, koji su Hrvatsku već posjetili.

“Ja sam predsjednik ratnih vojnih invalida, spreman sam za pomoć svakome, ali se ne smiju miješati kruške i jabuke. Da nisam dobro radio i da se nisam maksimalno angažirao, ne bih ovoliko puta bio izabran”, oštar je Đakić koji naglašava da je u slučaju njegova ponovnog izbora na čelo Hvidre odluku donijela legitimno formirana skupština na kojoj su se pojavila 153 delegata. Premda je skupštini trebalo nazočiti njih 170, dio njih izostao je zbog problema s koronavirusom, no to, kako nam objašnjava, i dalje ne dovodi u pitanje njegov izbor i njegovu poziciju.



Njih 170 doista je bilo pozvano, ali dio ih se nije pojavio zbog korone, a dio zbog covid-potvrda, međutim, od njih 153 meni je povjerenje dalo 124 delegata i mislim da je tu sve jasno”, komentira Đakić odbacujući time teze o neregularnom ili netransparentnom izboru. Njegov je cilj sada borba za ratne vojne invalide, a potpuno će mu se predati kao saborski zastupnik, ali i kao šef Hvidre.

Međutim, Đakić nam objašnjava da je osobno odlučio napustiti čelo virovitičko-podravskog HDZ-a.

“Predsjednik županijske organizacije je župan Igor Andrović, to je dio našeg zajedničkog dogovora, ja vjerujem u zajedništvo, odlučio sam mu prepustiti fotelju jer na taj način gradimo stranački pomladak, također u zajedništvu. Moj je cilj trenutno borba za ratne vojne invalide i na tome ću inzistirati”, konstatira Đakić, dok se u virovitičko-podravskom kraju i u slučaju kadroviranja u vladajućoj stranci mogu čuti nešto drugačije verzije priče, pa se tako govori kako je mladi župan prvi izbor premijera Plenkovića te da je upravo on taj koji se oteo Đakićevoj kontroli demonstrirajući kod Plenkovića u vrijeme njegove hospitalizacije, kada je aktualni šef Hvidre vodio bitku s koronavirusom. Bilo kako bilo, Đakić je svoju fotelju u županijskom HDZ-u formalno prepustio Androviću, no teško je povjerovati da je time splasnuo njegov utjecaj u ovome kraju u kojem godinama vlada HDZ, ali i kraju koji je godinama na glasu kao utvrda vječnog šefa Hvidre Josipa Đakića, jednoga od najplaćenijih i najimućnijih saborskih zastupnika.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI