RAVNATELJ KBC-A NEMA BAŠ DOBRE VIJESTI: ‘S pandemijom bi se mogli boriti još godinu i pol dana’, no ipak poslao umirujuću poruku

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

KBC Zagreb, najveća zdravstvena ustanova u zemlji, nedavno je proširila svoje kapacitete za covid-pacijente s još 257 kreveta. Trenutačna popunjenost im je oko 90%, no situacija nije zabrinjavajuće, istaknuo je ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Ante Ćorušić.

“U pitanju je 249 + 8 kreveta, to su nam za djecu posebne izolacijske jedinice na Klinici za pedijatriju KBC-a Zagreb. Prema zadnjim podacima od 15 sati popunjeni smo oko 90 posto. Situacija nije zabrinjavajuća, trend je jasan, traje već dva tjedna, dakle stabilizacija, jedan plato koji polako silazi. Dokle će trajati to nitko ne može predvidjeti, sve ovisi o nama, o našem ponašanju, ponašanju naših građana, o broju procijepljenih, o broju ljudi koji poštuju mjere. Dakle, sve je na nama.

Nisam pristaša panike niti augmentacije problema – problem je tu, s njim se dobro nosimo, imamo ga i imat ćemo ga još neko vrijeme. Procjena struke unutar KBC-a Zagreb je da će ova pandemija trajati još sigurno godinu, godinu i pol dana, ali ako se svi mi upregnemo maksimalno u smislu zaštite, onda će i pandemija brže završiti”, poručio je Ćorušić u razgovoru za HRT.

O mogućnosti dodatnog pogoršavanja situacije zbog pojave omikron varijante Ćorušić kaže:

“To je varijanta virusa koja je nastala u Južnoafričkoj Republici i o njoj se još uvijek malo zna. Po onome što se piše u prvim izvješćima to je varijanta koja se brže širi, ali, barem po onome što piše u stručnoj literaturi, i varijanta koja izaziva blaže oblike bolesti.



Možda neće rasti pritisak na bolnice ali  moramo pričekati da vidimo hoće li se omikron varijanta isto ponašati u Južnoafričkoj Republici i u Europi. Ne treba biti previše pesimističan, ja mislim da smo dobro pripremljeni i za omikron i da se s tom pandemijom i dalje možemo uspješno nositi”, ističe Ćorušić.

Cijepljenje  tzv. booster dozom cjepiva, vrlo je važno kaže ravnatelj KBC-a Zagreb.

“Ja mislim da je jako važno cijepiti se trećom dozom. Reći ću vam na svom primjeru – ja sam prebolio još prošle godine u rujnu jedan abortivni oblik covid infekcije, poslije toga sam se cijepio s dvije doze, primio sam booster prije mjesec dana. Nisam mjerio antitijela niti mi to treba, vjerujem struci, vjerujem znanosti i pozivam sve naše građane koji su se cijepili s dvije doze da s booster dozom što ranije krenu”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI