RAVNATELJ KBC-a ZAGREB: ‘Zaista sam protiv pobačaja, ali ne protiv apsolutne zabrane. Radio sam prekide trudnoće do priziva savjesti’

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

O prizivu savjesti i pravu na pobačaj govorio je u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 ravnatelj KBC-a Zagreb Ante Ćorušić. Rekao je da je protiv pobačaja, ali i njegove apsolutne zabrane.

Istaknuo je kako je i sam radio prekide trudnoće do priziva savjesti, dok je to bila radna obaveza.

“Ja zaista jesam protiv pobačaja jer smatram da je to pravo na život. Ali nisam, i to sam više puta ponavljao, ja nisam za apsolutnu zabranu pobačaja”, naglasio je Ćorušić.

Dodao je kako apsolutna zabrana pobačaja, koja se u Europi provodi samo na Malti, nikada nije donijela dobro niti ženama, niti sustavu, niti njihovom zdravlju.

Ćorušić je istaknuo kako je radio pobačaje jer je “to morao”.U emisiji je rekao kako su na istom odjelu bile žene koje su činile pobačaj i žene koje nisu mogle imati djece i podvrgavale se bolnim postupcima izvantjelesne ophodnje.

“Dakle, isti odjel, zid dijeli žene koje se rješavaju zdrave djece i žene koje silno trpe i pate da bi dobile dijete”, rekao je.

Na pitanje zašto se onda odlučio za ginekologiju, Ćorušić je odgovorio da izvorno nije ni htio biti ginekolog, već abdonemalni kirurg, ali da to nije mogao dobiti, pa je izabrao, kako je rekao, srodnu specijalizaciju. Rekao je i da nije znao da će morati raditi pobačaje.

Osvrnuo se i na slučaj Čavajda te naglasio kako se “nema zašto ispričavati u ime KBC-a Zagreb”.

Ćorušić je istaknuo da osobno nema ništa protiv nje te da osjeća empatiju prema njoj.

Poručio je i da se nema zašto ispričavati u ime KBC-a Zagreb.

“Gospođa Čavajda je bila samo kod nas jedanput, i to 19 dana nakon prve magnetske rezonance koja je učinjena negdje drugdje. Meni je žao te žene. Zaista s njom suosjećam i imam odgovarajuću empatiju prema svim tim trudnicama, ne samo prema njoj” rekao je Ćorušić.

Rekao je i da ne zna tko bi u Hrvatskoj počinio feticid.

“To ne spada u dio naše edukacije, to nije naš posao”, istaknuo je.

Poručio je i da Zakon o prekidu trudnoće treba mijenjati, osuvremeniti ga i uljuditi.

“Treba ga uljuditi u smislu toga da se sa ženama razgovara, da im se da prave informacije i da se po potrebi uvede savjetovanje”, rekao je Ćorušić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI