RAVNATELJ POLICIJE: Ne postoji operacija zastrašivanja, uhvatili smo 4000 krijumčara u zadnje dvije godine!

Screenshot HRT

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina dao je u Ravnateljstvu policije izjavu za medije o snimkama gdje policajci navodni prekoračuju ovlasti prilikom postupanja s ilegalnim imigrantima.

Podsjetimo, izjava je dana nakon što je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potvrdio da su na snimkama hrvatski policajac.

Milina je u izjavi iznio do sada utvrđene činjenice. Rekao je kako je oformljen stručni tim koji je upućen na teren i na moguću lokaciju događaja s ciljem da se rasvjetli situacija.


“Došli smo do saznanja da su osobe sa snimke policijski službenici interventne policije”, kazao je i dodao kako postoji sumnja na težu povredu dužnosti i u tijeku je postupak udaljenja s dužnosti.

“U odnosu na ovo postupanje koristimo i mehanizam nezavisnog nadzora koji je uspostavljen jedino u RH tako da su se i oni uključili. Ponavljam, on je ustanovljen i financiran od strane EK”, rekao je.Dodao je kako su u suradnji s DORH-om s kojim će provoditi daljnje izvide. Ističe kako žele rasvjetliti događaj do kraja jer ne žele da se ocrni kvalitetan rad policije.

Milina je demantirao pojedine informacije koje su se pojavile posljednjih dana.

“Moramo demantirati da je Koridor nekakva tajna operacija kojoj je cilj zastrašiti migrante. Cilj je zaustaviti krijumčare, uhitili smo 4000 krijumčara u zadnje dvije godine. Druga dezinformacija je da ima zataškavanja. Ja stalno šaljem upute da se ponaša obazrivo, posebno prema ranjivim skupinama – ženama, djeci, ali u drugim situacijama”.

“Također bezrezervno štitimo policijske službenike kad obavljaju požrtvovno i zakonito svoj posao, s druge strane za one koji se ogriješe o zakon ili druga pravila moraju znati da će snositi posljedice. Na godišnjoj razini procesuiramo preko 400 policijskih službenika. Što se tiče navodnih policajaca koji kažu da im je ovakvo neko postupanje naređeno, oni su dužni u tom slučaju prijaviti kazneno djelo. I prije medijskih navoda smo prijavljivali policajce i za nanošenje tjelesnih ozljeda protiv migranta i za neprijavljivanje kaznenog djela”, govori Milina.

Ravnatelj policije kazao je i kako su državna odvjetništva ukupno od 2018. pokrenula 22 postupka u vezi postupanja policije prema migrantima. U 13 slučajeva obustavljeni postupci, ostali u tijeku.

Na upit oliko je bilo službenika u ovom slučaju odgovara:

“Ukupno tri interventna. To je utvrđeno do sada”, odgovorio je Milina.

Dodaje kako nije dopuštena nikakva uporeba sile prema osjetljivim skupinama te da se radi o postupanju u radnom vremenu, a ne u slobodno vrijeme.

“Vidjet će se iz kojeg razloga nisu nosili propisanu uniformu”, rekao je.

“Radi se o interventnoj jedinici policije koja je bila na ispomoći, čini mi se iz PU istarske”, objašnjava ravnatelj.

“Osim što imaju striktne pismene upute, imamo i usmene upute, imamo i edukacije”, kaže Milina i dodaje kako će značajnije uključiti sve pripadnike interventne policije i rukovoditelja, ali i sve ostale rodove policije, u edukaciju.

“Ovo je teška povreda službene discipline i nanošenja štete ugledu hrvatske policije zbog onoga što je bilo na snimci. Definitvno je da su udaljeni zbog teže povrede službene dužnosti jer to šteti hrvatskoj policiji”, rekao je.

“Dosad protiv njih nije bilo nekih disciplinskih postupaka”, rekao je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI