RAVNATELJI MORAJU POPUNJAVATI ‘EKIPU’: Sve je više zaraženih nastavnika i učenika

Photos.com

Pandemija koronavirusa traje i dalje, a tisuće nastavnika i učenika trenutno se nalaze u samoizolaciji jer se omikron varijanta širi u školama. O tome su govorili Ivana Pavić Šimetin, epidemiologinja i zamjenica ravnatelja HZJZ-a te Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod za HRT.

Rekli su kako je najviše pozitivnih učenika od 5. do 8. razreda. Preporuka je da se djeca starija od 5 godina cijepe, nakon čega ne bi išli u samoizolaciju, a učitelji razredne nastave, ako su cijepljeni, ne moraju nositi maske tijekom nastave.

Jesmo li trebali ranije misliti o jačim preporukama za cijepljenje djece, Ivana Šimetin Pavić je istaknula da se cijepljenje djece preporučuje od početka registriranja cjepiva za djecu.

U novim preporukama HZJZ-a riječ je o oslobađanju samoizolacije nakon kontakta djece koja su cijepljena. Istaknula je kako djeca ne mogu primiti booster dozu, jer nije registrirana, i ne mogu ostvariti trajnu digitalnu COVID potvrdu na temelju cijepljenja.

“Kako bismo ih izjednačili s odraslima, nakon 2. doze djece oslobođena su samoizolacije, a ne samo 4 mjeseca kao što je to slučaj s odraslima”, naglasila je epidemiologinja.



Govorila je i o procijepljenosti za koju je rekla kako nije dobra. U grupi od 5 do 11 godina cijepljeno je oko 900 djece, od 12 do 14 godina njih 8000. Ipak, procijepljeno je više od 30 posto djece u dobi od 15 do 19 godina, što je njih oko 59 tisuća.

U posljednjih desetak dana u školama je zaraženost porasla od 63 do 65 posto, a tu treba ubrojiti i učitelje te je sve više razreda na online nastavi.

“Kada je jedan pozitivan u razredu, rijetko je samo jedan, može se pretpostaviti s obzirom na veliki udio pozitivnih u testiranjima, da ih ima puno više pozitivnih. Teško je reći tko ide u samoizolaciju, jer se već zna da njih 10-ak imaju simptome i čekaju rezultat testa i zato, dok se ne razjasni situacija, preventivno se cijeli razred ostavi kod kuće taj jedan dan”, rekla je Šimetin Pavić.

Željko Stipić je istaknuo da se već dvije godine u školama radi s punim povjerenjem u epidemiološku struku i Stožer civilne zaštite. Vjeruju da su odluke promišljene i da idu prema osiguranju nastave u živo.

“Nema razloga za sumnje. Jedno je sigurno – svaki dan je sve veći broj škola gdje učenici odlaze u izolaciju i provodi se online nastava. Teško je vidjeti kraj tome. Naši ravnatelji škola slični su izborniku Horvatu koji mora popunjavati ekipu novim igračima, a uz to postoje i profili učitelja i nastavnika kojih nedostaje, uskaču kolege, pokušava se spasiti što se spasiti da”, naglasio je Stipić.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI