RAVNATELJICA DJEČJEG DOMA U NAZOROVOJ O POSVAJANJU: Teško je stanje, primaju se samo hitno izdvojena djeca

Pixabay

Sve je više napuštene djece, a kapaciteti u domovima za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi odavno su premašeni. Mali broj djece dobiva mogućnost za posvojenje, a proces traje dugo. Trenutačnu situaciju u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj ulici i s kojim se sve problemima nose djelatnici, za HRT je komentirala Jasna Ćurković Kelava, ravnateljica Dječjeg doma Zagreb.

“Već dvije godine popunjenost premašuje naše kapacitete, a nakon tragičnog slučaja u Novoj Gradiški ta situacija se još intenzivirala pa umjesto 60 djece, koliki je nama maksimalni kapacitet, trenutačno imamo blizu 90”, rekla je Jasna Ćurković Kelava.

Dodala je kako iz tog razloga u posljednjih pola godine primaju isključivo hitna izdvajanja djece.

“Dojam je da su se centri puno više aktivirali na terenu i gdje god je rizičan boravak djeteta u vlastitoj obitelji da donose odluku o izdvajanju. Kad su hitne situacije u pitanju mi uvijek primamo djecu, ali sad je zaista situacija da smo maksimalno i izvan svih normi popunjeni”, istaknula je.

Kelava smatra kako je veliki broj izuzimanja djece iz obitelji posljedica straha djelatnika iz centara za socijalnu skrb da se ne ponove slučajevi koji su nedavno potresli Hrvatsku, te ističe kako je poželjno puno više raditi sa obiteljima i pružati im adekvatnu skrb.



Napomenula je kako je tijekom 2021. godine u dom u Nazorovoj primljeno 120 djece, i to najviše onih do tri godine. Oko 50 posto djece se vraća vlastitim roditeljima, a jedan dio roditelji redovito posjećuju i daju im ono što mogu ovisno o svojim kapacitetima.

“U tim slučajevima trebalo bi djecu zbrinuti u udomiteljske obitelji, kako ne bi predugo boravili u institucijama. Nažalost, poznato nam je da grad Zagreb i zagrebačka županija nemaju dovoljno udomiteljskih obitelji, te su u tijeku izmjene i dopune zakona o udomiteljstvu kojima će se na puno bolji način regulirati udomiteljstvo i poboljšati uvjeti rada”, rekla je Jasna Ćurković Kelava.

Tako udomitelj koji trenutno zbrinjava maksimalno troje djece za svoj rad prima naknadu od 2.500 kuna mjesečno, a po novim izmjenama taj iznos bi bio oko četiri tisuće kuna.

Ravnateljica smatra kako udomitelj provodi 24 sata dnevno s djetetom i treba mu biti maksimalno posvećen.

“Pogotovo je teško naći udomitelje za jako malu djecu jer je skrb o njima puno zahtjevnija nego o starijoj djeci, tako da se nadamo da će ove izmjene na neki način motivirati one koji su se dosada premišljali o udomiteljstvu”, naglasila je Ćurković Kelava.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI