RAZBIJEN VELIKI HDZ-OV MIT! Ovdje su se borili sa svojim ljudima! Anušić na stranačkom sastanku izdao važno upozorenje

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

“Vrati se u svoju županiju i primi se posla”, prije nekoliko tjedana poručio je osječko-baranjski župan Ivan Anušić svojem vukovarsko-srijemskom kolegi, ministru obrane Mariju Banožiću u vrijeme kada su HDZ-ove redove na istoku Hrvatske krenuli napuštati brojni članovi, među kojima su se našla i neka zvučna imena.

Rezultat ispod očekivanja

Da se Banožić posla doista morao primiti posla, potvrdili su rezultati prvog kruga lokalnih izbora na kojima je razbijen veliki mit o tome da je vukovarska županija HDZ-ova vječna utvrda. Prvi krug lokalnih izbora otkrio je kako HDZ još uvijek ostvaruje respektabilan rezultat u ovoj županiji, no da rezultat ovdje nije u skladu s očekivanjima na sastanku stranačkih glavešina natuknuo je opet Anušić s kojim se Plenković nije mogao ne složiti. Županija je ovo s 29 općina, a u prvom krugu HDZ je uspio pobjedu odnijeti u njih deset. U četiri općine pobjeda je pripala predstavnicima srpske nacionalne manjine, no ono što se zasigurno može smatrati presedanom jest to što se u 15 općina i gradova ulazi u drugi krug.

Premda HDZ-ovi kandidati u drugi krug uglavnom ulaze s prednošću, ovaj rezultat pokazatelj je silaznog trenda i činjenice da nezavisni kandidati počinju remetiti stabilnost koju je sve do ovih lokalnih izbora u vukovarskoj županiji imala vladajuća stranka. Premda iz vrha županijskog HDZ-a poručuju kako nemaju razloga za zabrinutost pa napominju da je njihov kandidat Ivan Bosančić u Vinkovcima pobijedio već u prvom krugu, te da je Damir Dekanić na županijskoj razini osvojio skoro duplo više glasova od pobunjenika Josipa Dabre.

Penava nad glavom



Ono što kritični dio stranke ipak vidi kao problem jest tijesna većina u županijskoj skupštini. No, taj problem već bi nekako i preživjeli da im nad glavom ne vise Ivan Penava i njegov Vukovar. Jasno je HDZ-ovcima da će njihov bivši kolega u drugom krugu pobijediti aktualnog stranačkog kandidata Nikolu Mažara koji je i u prvom krugu osvojio 2000 glasova manje od Penave. Pored toga napominju kako su poraz doživjeli i u Županji gdje je pobunjeni Damir Juzbašić -nekadašnji šef županjskog HDZ-a, pobijedio stranačkog kandidata Davora Miličevića. Kako kažu u vladajućoj stranci, problem nije ni drugi krug pa ni eventualni poraz već to što se u ovoj županiji uglavnom sučeljavaju sa svojim bivšim kolegama, a do toga po njima nije trebalo doći te će to ukoliko se nešto ne promijeni dugoročno po HDZ ipak značiti ozbiljnije poteškoće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI