RAZGOVORI KOD PREDSJEDNICE! Beljak: ‘Nema govora o suradnji HDZ-a i HSS-a’

Jurica Galoic/PIXSELL

Na razgovore kod predsjednice je pozvan i saborski zastupnik Tomislav Saucha, no on se ispričao i javio da zbog zdravstvenog stanja neće doći na Pantovčak.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović danas će se susresti  sa čelnicima političkih stranaka i ostalim zastupnicima Hrvatskoga sabora gdje će razgovarati o aktualnoj političkoj situaciji. Danas zasjeda Odbor za Ustav, a potom i Sabor

Tijek događaja:

13:15 Krešo Beljak, HSS, nakon razgovora kod predsjednice kazao je da nema govora o suradnji HDZ-a i HSS-a, te da do toga neće biti ni nakon lokalnih izbora.

09:40 “razgovarali smo  s premijerom, ništa nismo tražili niti nam je išta nuđeno.Pitanje je bilo stabilnost vlade, sustava i ekonomije.
Ovoga trenutka centralno je pitanje kako očuvati stabilnost Vlade i političkog sustava, ekonomsku stabilnost u zemlji. O tome smo razgovarali, rekao je čelnik SDSS-a, Milorad Pupovac nakon sastanka

09.36  Sastanak s predsjednicom imao je i nezavisni saborski zastupnik Željko Glasnović. “Imam neke uvjete, vidjet ćemo. Prvenstveno, da se riješi problem HVO-a i da se otvore vrata hrvatskoj dijaspori”kazao je Glasnović



09:15 ”Najbolje je za Hrvatsku da HDZ i SDP zajedno formiraju vladu. Ta vlada najbolje može izvući zemlju iz krize. Volio bih  da HDZ i SDP zajedno formiraju vlast, to je jedini način da se izvučemo iz krize.”, rekao je Goran Aleksić iz SNAGA-e.

08:57 Bruna Esih  nakon sastanka s predsjednicom je izjavil “Predsjednica je pitala kako gledam na sadašnju situaciju i ponovila sam joj isto što sam rekla i premijeru Plenkoviću prije nekoliko dana, kad sam rekla da podržavam Vladu, ali ne pod bilo kakvim uvjetima, rekla je Esih.

Komentirala je i kritike jer je bilaprotiv opoziva ministra financija, Zdravka Marića.  “To su zlonamjerne kalkulacije. Pokazala sam da podržavam ovu Vladu, a odabirom novog predsjednika Sabora stvorili bi se uvjeti za preslagivanje nove Vlade, ali ne znamo tko bi to trebao biti. To su dvije različite stvari”, rekla je Esih na Pantovčaku, prenosi N1. 

08,55 Kod predsjednice su prvi bili Hrg, Dodig, Kosor i Salapić. Potvrdili su da su dio, kako kažu, vladajuće većin i pružili su podršku Vladi. Tvrde da su izbori najgora moguća opcija.

o8:45 Na razgovore kod predsjednice je pozvan i saborski zastupnik Tomislav Saucha, no on se ispričao i javio da zbog zdravstvenog stanja neće doći na Pantovčak. Razgovor s predsjednicom obavit će telefonski oko 12:15 sati, javlja RTL.

08.30   U Ured predsjednice su stigli zastupnici Branko Hrg, Goran Dodik i Josip Salapić, a s njima je i predstavnik Kluba HSLS-a i otišli na razgovore.

07:45 potpredsjednik Hrvatskog sabora, izjavio je kako očekuje da će se danas stabilizirati situacija nakon aktualnih događanja u Saboru i s predstavnicima Mosta, posljednjih dana zahvaljujući Mostovom pokušaju izazivanja krize izglasavanjem nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću.

07.35 Čelnici GONG-a će na konferenciji za novinare ispred Sabora od Vlade zatražiti da se odmah zatraži izglasavanje povjerenja novim ministrima, a ukoliko u Saboru nema većine koja će potvrditi četiri nova ministra, Sabor se, kažu, mora raspustiti, a Predsjednica raspisati nove izbore.

Politički analitičar Ivan Rimac za N1  je rekao: “To bi bio zadnji dan za izbore 4. lipnja. Ako se u petak ne raspišu treba čekati 4. lipanj i pregovaranje oko odnosa u gradskim skupštinama i to bi moglo uzeti cijeli lipanj i izbori bi se mogli raspisati tek za jesen. Ljeti se kampanje ne vode i to bi bilo problematično. To je za kampanju loša situacija. Izbori do 15. srpnja su u redu, ali kasnije je loše“, smatra Rimac.


Podsjetimo, Božo Petrov u četvrtak je podnio ostavku na mjesto predsjednika Sabora,a njegovo je mjesto zauzeo Željko Reiner (HDZ).

Peđa Grbin poručio je Reineru da nema pravo ‘sjediti u predsjedničkom stolcu’ jer više ne postoji parlamentarna većina, tumačeći kako to onda znači da ni on više nije potpredsjednik iz te većine. Reiner je podsjetio kako Hrvatski sabor nije glasovao o povjerenju Vladi ni premijeru, nego o povjerenju ministru financija Zdravku Mariću, pa time nije propitivao ni parlamentarnu većinu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI