REGIJA BRUJI O “TAJNOM DOKUMENTU”: Da li je to dokaz kako se ranije spremala propast Jugoslavije?

Photo: Petar Glebov/PIXSELL

Političku senu u Bosni i Hercegovini uzdrmali su potezi slovenskog državnog vrha. Osim što je bilo pitanje slovenskog predsjednika da li je moguće mirni razlaz unutar granica Bosne i Hercegovine, još se pojavila navodna informacija o “dovršetku raspada Jugoslavije” i promjenama granica.

Kako pišu mediji u susjednoj državi, pozivaju se na neimenovine izvore iz Brisela, ali navodno je slovenski premijer Janša predao predsjedniku Europskog vijeća dokument o prioritetima slovenskog presjedanja kada dođe njihov red, ali navodno su bile unutar svega i smjernice o “konačnom raspadu Jugoslavije”.

Brisel pak šalje čudne informacije, jer su prvo iz ureda predsjednika Europskog vijeća potvrdili kako je primljen Janšin “non paper”, a netom kasnije kako ne mogu potvrditi, a sve je to napisao na svom Twitter profilu Peter Žerjavič (dopisnik Dela).

Iz Europske komisije nisu komentirali sadržaj spornog dokumenta jer kažu da s njim nisu upoznati.

Priča se zakotrljala nakon što je BH portal Politički.ba, za koji se tvrdi da je povezan s tamošnjim obavještajcima, objavio da se Janša zalaže za promjenu granica Srbije i Kosova prema planu Vučić-Thaçi. Nadalje, predviđa se i mogućnost odcjepljenja Republike Srpske, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom u Albaniji, te priključenje zapadne Hercegovine Hrvatskoj.



Rezervna varijanta navodnog Janšinog plana je i da se formiraju tri nacionalne republike u Bosni i Hercegovini. Srpska i hrvatska, nastavlja Politički.ba, imale bi tijesne veze s matičnim državama, dok bi bošnjačka dobila koridor prema međunarodnim morskim vodama koji bi garantirao NATO.

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na razgovor su pozvali slovensku veleposlanicu u BiH Zoricu Bukinac. Zamoljena je da pojasni navodni sadržaj dokumenta koji predviđa prekrajanje granica na Balkanu Na sastanku je veleposlanica uvjeravala Komšića da se slovenska politika prema BiH promijenila te da Slovenija podržava europski put BiH u ispunjavanju uvjeta za ulazak u EU, prenosi Radio Sarajevo.

Janša je već odgovorio na pisanje u medijima, napisavši na društvenim mrežama da je Michela zadnji put vidio prošle godine i da bi mu zato “u veljači ili ožujku ove godine teško bilo što fizički predao”. Janša naglašava da Slovenija traži rješenja za razvoj regije i europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana, “ali da ovakvi napisi pokušavaju spriječiti taj cilj”.

Slovenski 24ur je u međuvremenu izvijestio da je dobio potvrdu da sporni tajni dokument doista postoji, ali se pretpostavlja da je poslan mimo uobičajenih diplomatskih kanala.

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova je za agenciju STA poručilo kako je imalo uvid samo u jedan ‘non-paper’ o Zapadnom Balkanu, i to onaj hrvatski s kraja prošle godine, a koji se ni u jednom pogledu ne tiče bilo kakvog mijenjanja granica.

Što je od ovoga sve istina, teško je razaznati, ali svakako treba pozorno pratiti situaciju koja se dogodila.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI