VUČIĆ NAKON ŠTO SU PROPALI PREGOVORI S KOSOVARIMA: ‘Dačić i Odalović su Miloševićevi zločinci, a ja pravni savjetnik Šešelja’

Foto:Milos Tesic/ATAImages/Pixsell

“Osim činjenice da su Dačić i Odalović Miloševićevi zločinci, a ja pravni savjetnik Šešelja, to je ono s čim su došli. Suština je u trostrukom genocidu nad njima, 1878., nisam razumio je li mislio na Drugi svjetski rat kada su bili preko Bali Kombëtar nacističkog pokreta dio SS jedinica, a treći je 1999., pošto je naglasio je da to samo posljednji u tom ‘in continuum’ genocida koje je Srbija počinila”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razloge propasti jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem.

Dodao je da ga posebno brine jer su Albanci odbili potpisati tri prijedloga koje je predložila EU, a među kojima se nalaze i pronalazak nestalih osoba te suzdržavanje od poteza koji mogu ugroziti mir i uzrokovati nestabilnost.

“Oni ništa nisu htjeli prihvatiti, inzistirali su na suočavanju s prošlošću, pozivali se na Natašu Kandić, Nenada Čanka, Dušana Mihajlovića i govorili da svi moramo odgovarati i kad Srbija prihvati da je počinila mnogo genocida nad Albancima da se tek onda može razgovarati o budućnosti“, kazao je Vučić.

Izjavio je kako je s iracionalnim ljudima nemoguće pronaći rješenje.

“Mislio sam prvo da je to njihovo ludilo, a više nisam siguran. Nemoguće da je ovo samo osobna odluka i ponašanje neodgovornih pojedinaca ili priprema za njihove izbore. Pregovarao sam i sa Thaçijem, Mustafom, Hotijem, Haradinajem, a ovo nikada nisam slušao”, dodao je Vučić.



Kurti nije osporio da je bilo tema iz prošlosti, napomenuo je da su i nakon 10 godina dijaloga u Bruxellesu bez konačnog sporazuma “zato što postoji problematični otpor suočavanju s prošlošću”.

Međutim, kaže da je u Bruxelles došao s pisanim sporazumom u šest točaka koji nije ni razmatran.

“Sporazum je odbijen prije nego što je pročitan. Za mene to dokazuje nespremnost za sporazum“, kazao je Kurti.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI