REKORDER PO BIRANJU NA V.D. FUNKCIJU: Na rok od šest mjeseci imenovan je čak osam puta

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Croatia Airlines pod privremenom je upravom zadnjih pet godina, a Jasmin Bajić s osam uzastopnih privremenih imenovanja državni je rekorder prema duljini mandata vršitelja dužnosti, piše Jutarnji list.

Bajić je prvi put privremeno imenovan za direktora Croatia Airlinesa u studenom 2017. “na razdoblje od najduže šest mjeseci, a do provedbe postupka imenovanja direktora putem javnog natječaja”.

Međutim tih šest mjeseci produljilo se na čak 48 mjeseci, javnog natječaja i dalje nema što znači da će Bajić privremeno dobiti i deveti mandat kada mu 6. studenog istekne postojeći.
Za to vrijeme Croatia Airlines niže gubitke, pa je tako u 2020. zabilježila minus od 335,4 milijuna kuna.

Hrvatska je država privremenosti kada je riječ o imenovanjima čelnih ljudi u javnim tvrtkama, ali i u ministarstvima, gdje se često odabrani biraju privremeno, a nakon javnog natječaja, slučajno ili ne, baš oni i pobjeđuju, dodaje Jutarnji list. Naglašavaju da je na desetke takvih primjera gdje je netko obnašao funkciju privremeno da bi na kraju dobili mandat na četiri godine. Privremene uprave imaju zračne luke u Puli, Splitu, Osijeku, Zadru i Zagrebu.

Slično je i u nekima od najvećih i najznačajnijih državnih kompanija. Janaf, jedna od strateški najvažnijih tvrtki nakon uhićenja bivšeg šefa Dragana Kovačevića već više od godinu dana ima privremenu upravu. Odnedavno privremenu upravu ima i Hrvatska pošta, tvrtka koja zapošljava gotovo 9500 ljudi, a koja je lani imala pad neto dobiti od 35,9 milijuna kuna, zaključuje Jutarnji list.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI