Reporteri bez granica protiv Željke Markić i branitelja zbog srpskih Novosti! ‘ To je tjednik poznat po profesionalnom izvještavanju’

Twitter

Iz RFS-a navode kako nas Željka Markić i branitelji koji su podignuli tužbu protiv novinara Novosti žele uvjeriti da taj tjednik predstavlja prijetnju hrvatskoj naciji

Reporteri bez granica osudili su kampanju podizanja tužbi i verbalnih napada koje, kako navode, hrvatske nacionalističke skupine provode protiv Novosti, lista srpske manjine u Hrvatskoj.

RSF podsjeća da je skupina hrvatskih ratnih veterana u Splitu pokrenula tužbu protiv novinara toga tjednika Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Milorada Krstulovića nakon niza članaka objavljenih u Novostima prošle godine.

U kaznenoj prijavi terete ih za poticanje na mržnju i posebice za “netrpeljivost prema hrvatskom narodu i hrvatskoj državi”, navodi RSF i dodaje da su veterani također pozvali vladu da tjedniku Novosti uskrati financiranje, što bi dovelo do gašenja tjednika.

Navode i kako je u veljači “ultrakonzervativna nacionalistička udruga ‘U ime obitelji’ održala tiskovnu konferenciju ispred Sabora na kojoj je optužila Novosti za poticanje na netoleranciju protiv hrvatskog naroda i pozvala je Savjet za nacionalne manjine da mu uskrate financiranje i time ga prisile na gašenje. Također je pokrenula peticiju za zatvaranje Novosti.


RSF navodi da su Novosti tjednik poznat po profesionalnom izvještavanju i da pridonosi medijskom pluralizmu.

“Članci tih novinara ne predstavljaju prijetnju hrvatskoj naciji, u što nas žele uvjeriti te skupine”, izjavila je Pauline Ades-Mevel, čelnica RSF-ovog deska  EU-Balkan. “Baš naprotiv, upravo kampanja za ušutkavanje novinara ugrožava demokraciju u Hrvatskoj. Ova kampanja zastrašivanja i stigmatizacije nanosi veliku štetu slobodi informiranja i medijskom pluralizmu”, istaknula je.



“Otkako je koalicija na čelu s HDZ-om preuzela vlast u Hrvatskoj, novinarske udruge izražavaju zabrinutost zbog stanja slobode medija u zemlji i pozivaju na okončanje pokušaja gušenja medija”, navodi RSF.

Prema Reporterima bez granica, prošle godine je zabilježen porast nasilja protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj, koja je 63. od 180 zemalja prema RSF-ovom Indeksu slobode medija u svijetu 2016.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI