REZULTAT VIŠEMJESEČNE ISTRAGE: Na području Brača, Splita i Kaštela uhićeno nekoliko osoba u akciji policije i PNUSKOK-a

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Još se nisu zaboravila nedavna uhićenja u Zagrebu, a već stižu nova. U srijedu je splitska policija u suradnji s PNUSKOK-om provela akciju uhićenja najmanje šest osoba s područja otoka Brača, Splita i Kaštela.

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, to je rezultat višemjesečne istrage koju je provodio splitski USKOK zbog sumnje da je organizirana grupa provodila malverzacije sa zemljištem i ishodovanjem građevinskih dozvola za atraktivne lokacije u bračkim uvalama.

Posebice se to odnosili na područje Milne, na parcelama koje nikada nisu bile građevinske.

Kako navode u dalmatinskom dnevnom listu, njihovi izvori navode da se sve počelo raspetljavati prije nekoliko godina kada je francuska tajna služba DGSE upozorila hrvatske kolege da raspolažu informacijama kako bi jedan njihov državljanin preko fiktivne tvrtke mogao pokušati “prati” novac kupovinom zemljišta na otoku Braču za milijune eura.

Prema neslužbenim informacijama, među uhićenima nalazi se i osoba koja radi u županijskom Upravnom odjelu za prostorno uređenje i graditeljstvo ispostave u Supetru.



“Mogu vam potvrditi da je policija u srijedu ujutro posjetila moju klijenticu na njenom radnom mjestu, no ništa detaljnije ne mogu iznositi u javnost jer tek trebamo vidjeti o čemu se ovdje radi”, rekao je supetarski odvjetnik Dean Rahan.

Osim nje, prema neslužbenim informacijama Slobodne Dalmacije, uhićeni su još i jedan splitski arhitekt, geodet i još jedna osoba.

Cijela se priča odvija javnim prostorom već nekoliko godina, a zbog toga što je ukazivao na takve ilegalne radnje preko kojih su se zarađivali milijuni eura Frane Lozić, načelnik bračke općine Milna primao je brutalne prijetnje smrću i čak ga je čuvala i policija.

A Lozić je u veljači ove godine za emisiju “Provjereno” javno govorio o tome što se događalo. Stvar je bila vrlo jednostavna i dobro organizirana.

Kako je rekao, prvo bi investitori, a radilo se o građevinarima sa šireg splitskog područja, zatražili legalizaciju objekata koji nikad nisu bili izgrađeni niti su postojali na tim lokacijama, a radi se o nedirnutim uvalama Joja, Smokvina i Špacamiža.

Prikazalo bi se da je nezakonito izgrađena zgrada, nekad su to bili doslovno kartonski objekti, postojala prije lipnja 2011. godine kako propisuje Zakon o legalizaciji objekata prema kojem je predviđena legalizacija svih bespravno sagrađenih ili dograđenih objekata ili objekata započetih s gradnjom između 15. veljače 1968. godine do 21. lipnja 2011. godine uz određene uvjete koje Zakon predviđa. Izradila bi se lažna snimka izvedenog stanja tog (ne)postojećeg objekta u arhitektonskom uredu, a prilagala bi se i lažna geodetska snimka. Potom bi takve zahtjeve za legalizaciju odobravao ured u Supetru.

Kako su izvještavali mediji, u jednoj od spornih situacija, u svibnju 2019. godine ispostava Županijskog ureda u Supetru Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstvu unutarnjih poslova i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava šalje tek obavijest kako je splitski investitor krenuo u uklanjanje građevine.

U međuvremenu su investitori zemljišta kao građevna prodavali kupcima, a radi se o nekoliko stranih tvrtki čiji su vlasnici francuski državljani. Nakon što bi dali milijune eura za zemljište koje je bilo “čisto” po papirima, novi vlasnici pokrenuli bi izgradnju zamjenske zgrade za stanovanje te bi tražili i dobivali zamjensku građevinsku dozvolu.

“Nemam nikakve informacije o tome, no ako je točno to što mi govorite, onda mogu samo reći da mi je jako drago da su institucije države napokon krenule u akciju i da se napokon nazire da bi cijela priča mogla dobiti pozitivan epilog. Dugo je vremena trebalo DORH-u da krene, ali sad će valjda sve ići kako treba. Mene u cijeloj priči sad najviše brine tko će obeštetiti kupce koji su kupili ta zemljišta, oni su dobili zamjenske građevinske dozvole i po papirima mogu graditi. Samo na području Milne radi se o devet takvih parcela i objektima obujma od 800 do 100 kubnih metara, po mojim spoznajama, a u pitanju su milijuni eura”, naglasio je načelnik Lozić.

Kako piše Slobodna Dalmacija, Lozić je shvatio da se nešto čudno događa kada je, za jednu od tih fantomskih građevina, do njega došao i dopis o obračunu komunalnog doprinosa, a što je trebao biti jedan od posljednjih dokumenata kako bi se izdale zamjenske građevinske dozvole.

Očekuje se da će šestero uhićenih u ovoj akciji biti privedeni na ispitivanje u USKOK tijekom četvrtka, a nakon toga će biti poznato da li će Daira Barović, zamjenica ravnateljice USKOK-a po kojoj osnovi i za koga od uhićenih tražiti određivanje istražnog zatvora.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI