RIBIĆ PORUČIO POSLODAVCIMA: ‘Već godinama pričaju isto, a to je da će propasti, međutim, nisam primijetio da se to dogodilo’

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Hoće li povećanje minimalne plaće popraviti životni standard ili ne razgovarali su Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija, Vilim Ribić, predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća, Damir Zorić, glavni direktor HUP-a, Siniša Hajdaš Dončić iz SDP-a i Davor Vagić, ravnatelj KBC Sestre milosrdnice u četvrtak na HRT-u.

Marić je rekao kako je na minimalnoj plaći oko 51 tisuća građana koji uglavnom rade u djelatnostima kože, obuće i odjeće, a uloga Vlade je da te tvrtke ne “stave ključ u bravu”.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić je istaknuo da i drugima treba povećati plaću, ako se već povećava minimalna plaća, te je napomenuo kako će pokušati pokrenuti javnu raspravu o tzv. temeljnom dohotku.

Ribić je naglasio kako “poslodavci već godinama uvijek pričaju isto”.

Dodao je kako još nije propala ni tekstilna, ni kožna industrija, a 10 godina slušaju iste argumente, a to je da će se povećati zaposlenost i da će propasti firme.



Ribić je istaknuo da “minimalna plaća ne povećava nezaposlenost, već upravo djeluje blagotvorno na ekonomiju u malo duljem periodu, a ista je stvar i s temeljnim dohotkom koji je jedna složena, eksperimentalna priča koju treba isprobavati”.

Dodao je da treba biti oprezan, kao što i jesu zapadne zemlje koje s time eksperimentiraju i paze da se ne destimulira radna etika, a brojne analize pokazuju da temeljni dohodak ima svoje ekonomsko utemeljenje.

Predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća izrazio je zadovoljstvo što se Vlada odlučila na povećavanje minimalnih plaća, ali i da Hrvatska još nije spremna za uvođenje eura.

Što se tiče povećanja minimalnih plaća, napor Vlade smatra vrlo relevantnim i treba ga pozdraviti, kaže.

Ribić je zadovoljan i onime što dobiva obrazovanje rebalansom proračuna.

No, ipak smatra kako je prerano da uvodimo euro, da nismo spremni za trenutak u kojem se provodi.

Zoričić je također govorio o minimalnoj plaći te rekao kako je “normalno da se svi raduju kada se podiže minimalna plaća jer je riječ o najugroženijoj skupini”.

Ipak, upozorio je da treba biti oprezan da se tvrtke koje to plaćaju ne gurne u poteškoće.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI