RIJEČKI GRADONAČELNIK ‘DIGNUO GLAS’: Traži ispriku od HRT-a zbog kvazi dokumentarca! ‘ Ovime ste uvrijedili ste sve Riječane’

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Riječki gradonačelnik Marko Filipović u utorak je u priopćenju za javnost zatražio ispriku HRT-a zbog emitiranja dokumentarnog serijala “Fiume crno-crveno Rijeka”, ocjenjujući da je uspio uvrijediti i povrijediti veći broj građana Rijeke te njega osobno.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Serijal HRT-a i Istra filma “Fiume crno – crveno Rijeka” ovih je dana uspio uvrijediti i povrijediti veći broj građana Rijeke. I mene osobno.


Zato najmanje što od HRT-a očekujem, u ime svih koje je ovaj dokumentarni serijal uvrijedio, jest – isprika. A potom i njegovo uklanjanje iz rubrike “Dokumentarne serije” u javno objavljenoj videoteci HRT-a jer vrvi brojnim samoprozvanim „stručnjacima“ i neutemeljenim tezama koje vrijeđaju građane Rijeke svih nacionalnih pripadnosti što znači da se tu ne radi ni o kakvom dokumentarizmu nego o čistoj provokaciji u šest koraka.

Iznos koji je 2018. godine za ovaj serijal HRT ugovorio s Istra filmom iznosi 316.771,80 kn (bez PDV-a) –https://www.sabor.hr/sites/default/files/uploads/sabor/2019-09-
19/164802/IZVJ_POSLOVANJE_HRT_2018.pdf .

U tom iznosu sudjelujemo i svi mi – građani Rijeke koji plaćamo TV pretplatu nacionalnoj javnoj televiziji. Zauzvrat dobivamo kvazi-dokumentarac o Rijeci čiji sinopsis i popis sudionika te vjerodostojnost njihovih izjava očito nitko s HRT-a nije ni pogledao, a kamoli provjerio ili stavio u ikakav kontekst. A ako ipak jest – onda je situacija još gora – onda HRT kao nacionalna javna televizija, koja između ostaloga ima i obrazovnu ulogu, aktivno sudjeluje u falsificiranju riječke davne i nedavne prošlosti. I to je onda – nedopustivo, jer na taj način HTV niti ispunjava svoju obrazovnu ulogu, niti informativnu, niti nas zabavlja, a sada nas još i – vrijeđa.

O autorskoj ideji ovog serijala, koja je očito bila prožeta samo nesnošljivošću prema Rijeci i građanima Rijeke, nemam što posebno reći jer vjerojatno svatko može HRT-u ponuditi scenarij, sinopsis i ideju, a na Povjerenstvu HRT-a je da izabere ili ne izabere financirati ponuđeno. I stoga ogromna odgovornost za cijeli ovaj uradak leži na HRT-u kao nacionalnoj javnoj televiziji.

U ovom filmu o Rijeci govore mnogi, a kako čujem ovih dana, mnogi su i odbili biti dio ovog projekta kada su pročitali autorove osnovne teze i pitanja. Neki su unatoč tome pristali i, nažalost, svojim su sudjelovanjem dali kredibilitet i onima iza kojih ne stoji apsolutno – ništa: nikakvo znanje, nikakva stručnost, nikakvo razumijevanje povijesti, još manje sadašnjosti. Takvi krajnje upitni “autoriteti”, koji se pojavljuju u ovom “dokumentarnom uratku” u povećem broju, izgradili su osnovnu crtu i ton serijala. Ti “izabranici” zapuhali su u isti desničarski rog i još se jednom suglasno obrušili na otvorenu Rijeku koja im je trn u oku, Rijeku koja se svoje burne povijesti ne srami i koja ponosno živi svoju sadašnjost.

Nemam namjeru secirati svih šest napornih epizoda cijelog serijala i ispravljati rečenicu po rečenicu koje bacaju ljagu na naš grad. Povjesničar nisam da bih se stručno osvrtao na potpune promašaje izrečene o riječkoj povijesti – to će, uvjeren sam, učiniti struka. I, kako čitam, struka već reagira.

Moja je namjera ovim priopćenjem zatražiti javnu ispriku HRT-a Rijeci te poručiti građanima Rijeke da sam ovim sramotnim uratkom Istra filma i HRT-a zgrožen kao i svi otvoreni slobodnomisleći ljudi koji ne žele da se neutemeljenim tvrdnjama blati naš grad, naš način života koji se oduvijek temelji na međusobnom uvažavanju i poštovanju.

Ovaj je “masterpiece” od serijala tek jedan nosač pokvarenih zvukova i slika koji ponajmanje govori o Rijeci, a ponajviše o količini antipatije koju pojedinci zastupljeni u filmu osjećaju prema ovom gradu”, stoji u priopćenju gradonačelnika Rijeke Filipovića.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina je prije dva dana također reagirao na taj serijal, koji je, kako je ocijenio “dopustio da se selektivnim čitanjem prošlosti našeg grada instrumentaliziraju događaji iz 20. stoljeća što dovodi do grubog falsificiranja povijesti”.

Dokumentarni serijal “Fiume crno – crveno Rijeka” (F.C.C.R.), scenarista i redatelja Vanje Vinkovića, u šest nastavaka prikazuje riječku i hrvatsku povijest kroz različite totalitarne poretke dvadesetog stoljeća. Nastao je u produkciji Istra filma za HRT.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI