RIMAC I ŽALAC U SREDIŠTU SKANDALA! Bivša ministrica pod istragom: Što povezuje bivše utjecajne HDZ-ovke?

Bivša ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac iz javnosti je nestala nakon famozne Plenkovićeve rekonstrukcije Vlade,  iz koje je maknuta nakon nekolicine afera uključujući i onu s nevažećom vozačkom dozvolom.

U suzama je tada Žalac pred kamerama nastojala iznijeti svoju verziju priče, no veliki šef Plenković milosti prema njoj nije imao.

Premda se s vremena na vrijeme nakon toga progovaralo o njenom povratku u političku arenu, pa i o potencijalnom odlasku na neku od europskih fotelja, to se nije dogodilo.

Daleko od očiju javnosti Žalac se posvetila obiteljskom biznisu, no kriminalističko istraživanje u čijem se središtu našla daje naslutiti razloge radi kojih se Plenković više nije želio oslanjati na njeno znanje i sposobnost. Naime, ovih dana provodi se kriminalističko istraživanje u čijem je središtu osim ove bivše ministrice regionalnog razvoja i predsjednika uprave državne banke HBOR Tamara Perko.

C.E.M.P.: Ne da nam se pogodovalo, već smo dobili nepovoljnije uvjete!



Početno kriminalističko istraživanje još nije završeno, no u nekim medijima pojavila se ‘neslužbena potvrda kako se institucije bave kreditom koji je državni HBOR odobrio tvrtki Milenka Bašića’. Riječ je inače o poduzetniku kojega se u javnosti povezivalo s aferom Vjetroelektrane i Josipom Rimac. Kako komentiraju novi krak afere u kojem ih se spominje upitali smo i prozvane iz Bašićeva Cempa koji su se očitovali o kreditu HBOR-a.

“‘C.E.M.P. d.o.o. je prilikom postupka odobravanja kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj („HBOR“) u potpunosti poštivao zahtjeve iz tada važećeg programa kreditiranja za projekte obnovljivih izvora energije, što uključuje i dostavu sve dokumentacije koju je HBOR zatražio kao potrebnu u postupku dubinske analize, obrade i odobrenja kredita. Dakle, odluka o kreditiranju je rezultat cjelokupnog postupka koji je prethodio donošenju te odluke, a traje po nekoliko mjeseci. Uobičajeno je za bilo koju banku da tijekom procesa odobravanja kredita u više navrata traži
dodatnu dokumentaciju te da konačnu odluku donosi nakon što joj bude prezentirano sve što smatra relevantnim pa tako i pri odobrenju predmetnog kredita C.E.M.P. d.o.o. od strane HBOR-a.

Prilikom odobravanja kredita, ni na koji način nije pogodovano C.E.M.P. d.o.o. Naprotiv, odobrena kamatna stopa od 3,70 % je značajno viša od one koju su postizali ostali projekti obnovljivih izvora energije i značajno je viša od one koje je bila propisana programom za financiranje obnovljivih izvora energije. Također vlastito učešće investitora iznosilo je 60% u odnosu na uobičajenih 25-30 posto dok su ukupna kreditna sredstva iznosila 40 posto u odnosu na 70 posto uobičajenih kod projektnih financiranja, stoga je HBOR bio nekoliko puta konzervativniji u slučaju financiranja Projekta Krš Pađane nego kod ostalih projekata iz istog programa financiranja.

Dakle, ne da se nije pogodovalo društvu C.E.M.P. d.o.o. od strane HBOR-a, niti je dobio povoljan kredit, nego je C.E.M.P. d.o.o. dobio značajno nepovoljnije uvjete financiranja od većine drugih ako ne i svih drugih projekta obnovljivih izvora energije u kojima je HBOR sudjelovao, a sudjelovao je u financiranju većine većih projekta u Republici Hrvatskoj. Dakle, HBOR je proveo sve uobičajene bankarske procedure na kojima je utemeljena konačna odluka o kreditiranju i sklopljen ugovor o kreditu, a C.E.M.P. d.o.o. je u svemu uredno izvršavao i izvršava obveze iz tog ugovora”, stoji u njihovom odgovoru.

C..E.M.P. se dakle ovime ograđuje i od Rimac, i od bivše ministrice no po svemu sudeći problematični su odnosi između Žalac, HBOR-a pa u konačici i Rimac pa se postavlja pitanje uvjeta pod kojima se u njenom mandatu dolazilo do državnih kredita. Činjenica je da je Uprava HBOR u ovom slučaju razmotrila sve opcije koje im je savjetovala Žalac te odobrila financiranje vjetroelektrane kojoj je odobreno 590 milijuna kuna, a tu odluku potvrdio je i Nadzorni odbor na čelu s ministrom Zdravkom Marićem, dva mjeseca nakon što se mogućnost tolikog kredita odbacivala, predsjednica Perko tada nije iznosila primjedbe, a odluku HBOR-.a posebno je pozdravila upravo Žalac koja se danas više na ovu temu ne želi javno očitovati.

Iskreno i pravo žensko prijateljstvo Rimac i Žalac

Dok Žalac šuti, HDZ-ovci se po kuloarima prisjećaju svojih bivših kolegica pa priznaju kako je ministrica bila posebno prisna s Josipom Rimac. Da se Žalac uplela u njenu mrežu vidljivo je iz toga što je Rimac ministričinom bratu sređivala prolazak državnog ispita. No, njih dvije i bez toga su bliske prijateljice, a jedno vrijeme sumnjalo se da je upravo Rimac povezala bivšu ministricu i šibenskog poduzetnika Jollyja zbog čijeg se Mercedesa, koji se pod neobjašnjivim okolnostima pojavio pred njezinom obiteljskom kućom, Žalac našla u središtu skandala, nakon čega je ubrzo i ostala bez ministarske pozicije.

Imala je Rimac kroz svoju političku karijeru zaštitu stranačkih šefova, upućeni svjedoče da joj je bio sklon i Tomislav Čuljak, koji je zaslužan za njezino intenzivno prijateljstvo sa Žalac, a da je prijateljstvo uistinu bilo iskreno i pravo žensko da se naslutiti iz toga što su njih dvije nerijetko zajedno ručale po zagrebačkim restoranima, nalazile se na večerama pa i odlazile u kupovinu nerijetko i u Trst. Moguće je da su baš ta prisna druženja postala predmetom istrage kroz koju se provlači i vjetroelektrana, čiji se vlasnici od svega ograđuju, koga će u priču na koncu uvući inspektorska mreža ostaje za vidjeti.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI