RIMAC POKUŠALA SKINUTI TOČKU S DNEVNOG REDA VLADE? Je li to razlog zbog čega USKOK želi ispitati Tenu Mišetić

screenshot

Osim što je pokušala utjecati na čelne ljude ministarstava poljoprivrede i državne imovine, sada već bivša državna tajnica u Ministarstvu uprave, nedavno uhićena Josipa Rimac, prema nalazima tajne USKOK-ove istrage, pokušala je “svoje pipke” pustiti i prema Uredu za zakonodavstvo Vlade RH.

Ta informacija dosad nije bila poznata, no kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, provodeći tajne dokazne radnje istražitelji su došli do saznanja da je Rimac pokušala utjecati na to da se s dnevnoga reda koordinacije Vlade RH skine postupak o sukobu nadležnosti između dvaju ministarstava – poljoprivrede i državne imovine – prema tvrtki C.E.M.P.

Evo zašto USKOK želi ispitati Tenu Mišetić

Riječ je o točki optužbe koja Rimac tereti da je pokušala pomoći čelnicima C.E.M.P.-a, Milenku Bašiću i Draganu Stipiću, da dobiju sve potrebne uporabne dozvole za vjetroelektranu Krš-Pađene iako, kako tvrdi USKOK, C.E.M.P. nije ispunjavao sve uvjete. Upravo ta saznanja o pokušaju skidanja točke dnevnoga reda s koordinacije Vlade jedan je od razloga zbog čega USKOK želi ispitati Tenu Mišetić, zamjenicu predstojnika Ureda predsjednika Vlade i jednu od najbližih suradnika Andreja Plenkovića.

Premda Mišetić nije u Uredu za zakonodavstvo, USKOK smatra da bi ona mogla imati saznanja o “lobističkim” pokušajima na Ured za zakonodavstvo, a izvjesno je da će, osim Mišetić, USKOK poželjeti na iste okolnosti saslušati i ravnateljicu Ureda za zakonodavstvo, Zdenku Pogarčić, njezinu zamjenicu Vinkicu Duvnjak i tajnicu Ureda Ines Uglešić.

Zdenka Pogarčić, ravnateljica Vladina Ureda za zakonodavstvo, za Jutarnji je potvrdila naša saznanja da ju je tadašnja državna tajnica Ministarstva uprave Josipa Rimac, a sada USKOK-ova osumnjičenica, kontaktirala kako bi na nju utjecala da s dnevnog reda Koordinacije Vlade skine točku o sukobu nadležnosti između Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva državne imovine prema tvrtki C.E.M.P, piše Jutarnji list



USKOK tereti Josipu Rimac da se u proteklim mjesecima jako trudila “pomoći” spomenutim investitorima, odnosno njihovoj tvrtki C.E.M.P. da njihova vjetroelektrana Krš-Pađene uz zaobilaženje propisa dobije sve potrebne dozvole te stekne status povlaštenog proizvođača električne energije i tako ostvaruje znatno veći profit.

Pokušala utjecati na ministre, državne tajnike…

Rimčeva, prema optužbi, nije utjecala samo na suosumnjičene šefove Hrvatskih šuma da povuku svoja negativna mišljenja vezano za vjetropark Krš-Pađene, nego je pritiskala i spomenute službenike u Vladi, ministre, njihove pomoćnike, državne tajnike…

Tako je pokušavala utjecati i na razne dužnosnike u Ministarstvu državne imovine, ministra Marija Banožića, njegovu pomoćnicu Ivanu Pintar, savjetnicu ministra Ilijanu Krešić Rajić i voditeljicu Službe za zemljišta Manuelu Špoljarić. Sve ih je višekratno tražila da Ministarstvo državne imovine stavi izvan snage svoje ranije odluke kako bi se smanjio iznos duga C.E.M.P.-a sa 6,9 na 1 milijun kuna. C.E.M.P. je, naime, dugovao spomenuti iznos Hrvatskim šumama još od 2015. godine jer nije plaćao naknadu za pravo služnosti na šumskom zemljištu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI