Rumunjska vlada ipak povukla zakon koji bi štitio korumpirane političare

Pixabay

Vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD), koja je na vlasti od 4. siječnja, kontroverznu je mjeru donijela prije pet dana, a na snagu bi stupila krajem idućeg tjedna.

Rumunjska socijaldemokratska vlada premijera Sorina Grindeanua je danas, nakon masovnih prosvjeda koji su se ovog tjedna održavali diljem zemlje, povukla uredbu kojom su dekriminalizirane neke koruptivne radnje.

“Usvojeno je povlačenje uredbe”, objavio je rumunjski ministar zdravstva Florian Bodog, a potvrdili izvori bliski premijeru Sorinu Grindeanuu, prenosi afp.  Grindeanu je u subotu najavio da će u nedjelju povući tu uredbu koja daje veće slobode korumpiranim dužnosnicima, piše Reuters, kako je zahtijevao predsjednik Klaus Iohannis, navodeći kako ne želi dijeliti Rumunjsku.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD), koja je na vlasti od 4. siječnja, kontroverznu je mjeru donijela prije pet dana, a na snagu bi stupila krajem idućeg tjedna. Kritičari kažu kako bi mjera bila najveći uzmak od reforma otkako je Rumunjska pristupila Europskoj uniji 2007., a prema uredbi bi korumpirani dužnosnici mogli završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama preko 200 tisuća leja (47,500 dolara) što bi zaštitilo stotine dužnosnika.

Transkripti rasprave bit će javni

Vlada je isto tako rekla kako će javnosti biti dostupni transkripti rasprave tijekom sastanka u četvrtak na kojem je uredba usvojena.



Propis je također trebao dopustiti kršiteljima zakona da u nekim slučajevima potpuno izbjegnu kaznu, primjerice kad se korupcija dogodi između članova iste obitelji, piše BBC.
U nedjelju se oko 5000 protuvladinih prosvjednika okupilo pred vladinim uredima na Trgu Victoriei u središtu Bukurešta dok je druga skupina od oko 1000 većinom starijih prosvjednika osudila Iohannisa kao “izdajnika” pred predsjedničkom palačom.

Propalo spašavanje Dragnee

Uredbom bi se završilo suđenje čelniku vladajućeg PSD-a Liviu Dragnei, kojeg mnogi vide kao stvarnog vladara Grindeanuove vlade.

Dragnea je bivši rumunjski potpredsjednik i ministar uprave i regionalnog razvoja koji je s te funkcije morao odstupiti jer je optužen da je koristio svoju političku moć da bi dvoje zaposlenika svoje stranke osigurao državne plaće, što je on odbacio. Uredba bi pogodovala i desecima drugih političkih ličnosti iz svih stranaka.

Protiv nje je svakodnevno prosvjedovalo stotine tisuća Rumunja, a to su bili najveći prosvjedi u toj istočnoeuropskoj zemlji od pada komunizma i diktatora Nicolaea Ceausescua 1989. godine. Demonstracije su održane u više od 70 gradova diljem Rumunjske.

Čak devet zapadnih zemalja među kojima i Njemačka i Sjedinjene Države rekle su kako su duboko zabrinute da bi uredba mogla ugroziti partnerstvo Rumunjske u EU-u i NATO-u.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI