RUSI NE VJERUJU AMERIKANCIMA! Odbili potvrditi smrt al-Baghdadija i pojasnili zašto su sumnjičavi

Screenshot

Rusija odbija potvrditi smrt lidera Islamske države Abu Bakr al-Bagdadija, izjavio je direktor inozemne ruske obaveštajne službe Sergej Nariškin.

“Mi nemamo informacije ili genetske uzorke koji bi to dokazali definitivno”, rekao je Nariškin. Prema njegovim riječima, broj onih koji navode da su sudjelovali u likvidaciji al-Baghdadija, kao i svi oni koji razmjenjuju kontradiktorne detalje operacije, izazivaju opravdanu sumnju da se slična akcija ikad dogodila.

Rusko ministarstvo obrane izdalo je također priopćenje u kojem navode da nemaju pouzdanu informaciju o operaciji američkih snaga u dijelu provincije Idlib.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da je lider ISIS-a poginuo na sjeverozapadu Sirije kada je aktivirao pojas sa eksplozivom u tunelu u koji je ušao bježeći od američkih vojnika.

Reporter Agencije Anadolija snimio je mjesto u sirijskom Idlibu, na kojem su američke snage izvele operaciju, u kojoj je navodno ubijen vođa terorističke organizacije Islamska država Abu Bakr al Bagdadi.



Na snimcima Anadolije moguće je vidjeti kadrove srušenih kuća i uništenih vozila, a vidljiva su i udubljenja nastala usljed detonacije.

U akciji u kojoj je ubijen al-Bagdadi sudjelovalo je osam američkih helikoptera i dvije bespilotne letjelice.

Prethodno je Ministarstvo odbrane Republike Turske priopćilo kako su uoči sinoćnje operacije u Idlibu američke i turske vojne institucije razmijenile važne informacije.

Ipak, svi ovi detalji nisu dostatni ruskim vlastima da povjeruju u smrt vođe Islamske države.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI