RUSI OPLJAČKALI I UNIŠTILI ČERNOBIL: U laboratoriju je bila vrijedna oprema i visoko aktivni uzorci

Foto: Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonom/Facebook

Državna agencija Ukrajine za upravljanje zonom javila je kako su ruske snage opljačkale i uništile Centralni analitički laboratorij koji je obrađivao dosta radioaktivnog otpada, prenosi BBC.

“Ruski osvajači opljačkali su i uništili centralni analitički laboratorij. Jedinstven kompleks sa moćnim analitičkim sposobnostima, Černobil može pružati usluge u bilo kojoj fazi rukovanja RAW-om, od uvjetovanja do ukopa, te u fazi istraživanja i razvoja”, stoji u objavi na Facebooku.

“Zahvaljujući Instrumentu EU za suradnju s nuklearnom sigurnošću (ISAB), zajedno s ukrajinskim partnerom DAZV, 2015. godine uspješno je proveden projekt usmjeren na poboljšanje infrastrukture gospodarenja radioaktivnim otpadom. Gotovo 100 jedinica moderne isplative analitičke opreme, od kojih nema analoga u Europi”, nastavlja se u objavi.
“Laboratorij je obavljao strateške, jedinstvene funkcije (…) Laboratorij je sadržavao visoko aktivne primjerke i uzorke radionuklida koji su sada u rukama neprijatelja, a koji će, nadamo se, radije nauditi sebi nego civiliziranom svijetu”, objavila je agencija.

 

 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI