RUSI PORUČILI TALIBANIMA DA IH JOŠ NE PRIZNAJU KAO VLAST: ‘Rusija je spremna surađivati s afganistanskom prijelaznom vladom’

Ono što je proteklih mjeseci bilo izvjesno, danas se konačno i dogodilo. Nakon što su američke snage napustile Afganistan, zemlja je pala u ruke talibanima.

Sada, kada su talibanski pobunjenici zauzeli glavni grad Kabul, američki državni tajnik Antony Blinken je za CNN izjavio da nije u interesu Sjedinjenih Država ostati u Afganistanu.

Blinken je rekao da je Washington za vrijeme četiriju američkih administracija uložio milijarde dolara u vojne snage afganistanske vlade, dajući im prednost u odnosu na talibane, no oni nisu uspjeli spriječiti njihovo vojno napredovanje.


“Činjenica je da svjedočimo tomu da afganistanske snage nisu bile u stanju obraniti zemlju. I to se dogodilo brže nego što smo očekivali”, rekao je Bliken.

Blinken je odbacio svaku usporedbu između aktualne situacije u Kabulu i pada Sajgona u Vijetnamu 1975., istaknuvši da su Sjedinjene Države u Afganistanu “postigle ratne ciljeve”.
“U Afganistan smo stigli prije 20 godina s misijom. A misija je bila izravnati račune s onima koji su nas napali 11. rujna. Mi smo ovu misiju završili”, zaključio je Bliken.I NATO je u nedjelju kazao da je sada hitnije nego ikada dosad pronaći političko rješenje sukoba u Afganistanu, s obzirom na to da su talibani pred vratima Kabula.

“Podupiremo napore Afganistanaca u nastojanju da pronađu političko rješenje sukoba, koje je hitnije nego ikad”, rekao je AFP-u dužnosnik NATO-a.

“NATO pomaže u održavanju otvorene zračne luke Kabul kako bi se olakšala i koordinirala evakuacija”, napisao je na Twitteru čelnik NATO-a Jens Stoltennerg.

Povlačenje NATO-ovih snaga iz zemlje, nakon najave američkog predsjednika Joea Bidena o povlačenju američkih trupa, talibanima je omogućilo da ubrzaju povratak na vlast.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u nedjelju izjavio da je duboko zabrinut za budućnost Afganistana te je talibanske pobunjenike pozvao da prekinu nasilje prilikom ulaska u glavni grad Kabul.

Oglasila se i Moskva priopćenjem da još ne priznaje talibane kao zakonitu vlast u Afganistanu. Rusko veleposlanstvo u Kabulu objavilo da je spremno surađivati s prijelaznom vladom.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova reklo je za rusku agenciju RIA da predsjednik Ašraf Gani vjerojatno neće otići u Rusiju, nakon što je napustio zemlju.

Podsjetimo, Gani je u nedjelju sa svojim suradnicima napustio Kabul i krenuo prema Tadžikistanu.

“Rusija je spremna surađivati s afganistanskom prijelaznom vladom”, dodao je glasnogovornik ruskog veleposlanstva u Kabulu, prenosi agencija Interfax.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI