RUSI U BIJEGU ZA SOBOM OSTAVLJAJU ‘POKLONE’! Mjesecima pokušavaju osvojiti dva grada na istoku Ukrajine, a ni plaćenici im ne uspijevaju pomoći!

Foto: Guliver Image/REUTERS/Alexander Ermochenko

Ruske trupe su nakon više od 250 dana invazije na Ukrajinu uglavnom u obrambenoj fazi, pri čemu je pretrpjela izuzetno teške gubitke na bojištu, osobito proteklih dana na jugu Donbasa oko Avdiivke i Bakhmuta.

Očekujući najavljivanu ukrajinsku protuofenzivu, ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je stanovnike na evakuaciju, a dosad ih je Herson napustilo najmanje sedamdeset tisuća ljudi.

Kiril Stremousov, čelnik proruskih vlasti u okupiranoj Hersonskoj oblasti, ostavio je još jednu objavu na Telegramu rekavši da neće biti “nikakvih ograničenja za stanovnike”, nakon što je u petak najavio 24-satni policijski sat, izvijestio je Reuters.

Ukrajinska vojska odbila je 14 ruskih pokušaja napredovanja u oblastima Luhansk i Donjeck, objavio je Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

Glavni stožer je dodao i da su ukrajinske snage također pogodile važne ruske vojne objekte i dva zapovjedna mjesta u spomenutim oblastima, a šest ruskih postaja za dopunu goriva je uništeno u blizini Novovasilivka u Mikolajivskoj oblasti, javlja Kyiv Independent.



Ukrajinske snage su u petak gađale ruske položaje u blizini ključnog grada Bakhmuta, koji se nalazi na istoku zemlje, koristeći oružje koje su zaplijenili Rusima, dok su se u području koje Moskva svim silama pokušava osvojiti, borbe jako oduljile.

Ruske snage opetovano su pokretale napade na Bakhmut i obližnju Avdiivku u regiji Donjeck, ali su potisnute uz, kako Kijev kaže, velike gubitke, javlja Reuters.

Novinari Reutersa vidjeli su zarobljeni ruski tenk T-80 i samohodni minobacač 2S23 Nona SVK, koji sada kontroliraju ukrajinske snage, kako gađaju mete izvan Bakhmuta.

Ukrajinska vojska kaže da su oba zaplijenjena u ožujku i da su bili potrebni mjeseci da se preurede. Nona s osam kotača  ima minobacač od 120 mm koji može ispaliti maksimalno 10 metaka u minuti.

Naime, ruske snage već mejsecima pokušavaju zauzeti dva ukrajinska grada, ali su njihovi dosadašnji pokušaji bili neuspješni. U Bakhmutu je plaćenička grupa Wagner preuzela vodstvo u operacijama i provodi svakodnevne napade na ukrajinski grad.

Unatoč tome što ih je brojčano manje, tamošnje ukrajinske snage uspjele su u velikoj mjeri obuzdati ruske napade, izgubivši samo nekoliko milja teritorija u razdoblju od više od četiri mjeseca.

Ukrajinski zapovjednici na terenu kažu da Rusi šalju Wagnerove plaćenike na ukrajinske snage u pokušaju da iscrpe ukrajinske vojnike. Situacija u Ukrajini uzdigla ih je u neku vrstu “druge vojske” koja se često natječe za resurse s ruskom vojskom.

Nakon novog ukrajinskog napada na moćnu Crnomorsku flotu, ruski vojni blogeri žestoko su na Telegramu kritizirali ruske operacije, a sasvim sigurno u domaćim krugovima ne izgleda dobro kada oni koji su dosad bili prorežimski orijentirani počnu kritizirati Putina, njegovo vodstvo i način upravljanja ratom.

Iz Hersona u subotu stižu vijesti kako su u posljednja četiri dana pod krinkom evakuacije naoružani ljudi u civilnoj odjeći opljačkali hersonski muzej umjetnosti Oleksij Šovkunenko, objavila je uprava muzeja u objavi na Facebooku.

Prema objavi na društvenoj mreži, između 31. listopada i 3. studenog ruske okupacijske snage i ruski kolaboracionisti iz muzeja su iznijeli “sve što su vidjeli i što su mogli dohvatiti”.

Muzejske eksponate su odnijeli, a da ih prethodno nisu ni zapakirali za transport, navodi se u objavi uprave muzeja. Inače, zbirka muzeja sadrži više od 10.000 umjetnina.

Uprava muzeja je napisala kako su kamioni koji su prevozili ukradene umjetnine krenuli  prema Krimu koji je pod ruskom okupacijom, ali nije jasno je li to njihovo odredište.

Policijska uprava oblasti Herson otvorila je kriminalističku istragu o pljački muzeja, javlja Kyiv Independent.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI