RUSI U SRBIJI PISALI VULINU: ‘Molimo Vas da državljani Rusije ne budu izloženi vansudskoj deportaciji ili ekstradiciji’

Srdjan Ilic/PIXSELL

Iz neformalne grupe koju čine ruska, ukrajinska i bjeloruska dijaspora u Srbiji obratili su se tamošnjem ministru unutarnjih poslova Aleksandru Vulinu. Od njega traže da državljani Rusi ne budu izloženi izvansudskoj deportaciji ili ekstradiciji.

“Molimo Vas, gospodine ministre, da potvrdite da u skladu s Ustavom, zakonima i međunarodnim sporazumima Srbije, državljani Rusije koji se nalaze na teritoriji Srbije imaju pravo na slobodu govora i slobodu okupljanja, a također da ne mogu biti izloženi vansudskoj deportaciji ili ekstradiciji za riječi i akcije koji nisu kažnjivi po zakonima Srbije”, napisali su.

“Sumnjamo da je takva objava, koja je očito usmjerena na zastrašivanje članova naše dijaspore i onemogućavanje njihove slobode govora i iznošenja osobnog stava, lažna i predstavlja klevetu protiv Vas osobno”, nadalje stoji u obraćanju.

Inače, skupina je krajem ožujka u centru Beograda organizirala skup podrške Ukrajini s kojeg je vlastima i medijima u Srbiji upućen poziv da se suzdrže od širenja lažnih i neprovjerenih informacija i da jasno i nedvosmisleno osude rusku agresiju na Ukrajinu.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI