RUSI ŽELE INU? Ruski naftni gigant tražit će podršku Zorana Milanovića

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Ruska naftna kompanija Rosnjeft zainteresirana je za kupnju MOL-ovih dionica Ine. Ruski će naftni div pokušati iskoristiti dolazak Zorana Milanovića na Pantovčak kako bi realiziralo svoj plan da umjesto hrvatske vlade realizira kupnju paketa dionica Ine koje trenutačno posjeduje MOL.

Postoji mogućnost da predstavnici Rosnjefta izravno i službeno kontaktiraju Milanovića već u prvim tjednima njegova mandata kako bi mu obrazložili svoje planove.

Predstavnici Rosnjefta smatraju kako MOL-ov udio u Ini vrijedi 800 milijuna eura, dok ih predstavnici MOL-a vrednuju tri milijarde eura. Interes Rosnjefta za Inu traje godinama, tako je još 2017. glavni direktor Rosnjefta Igor Sečina rekao kako žele ući u Inu te kako točno znaju što treba napraviti s rafinerijama u Sisku i Rijeci, prenosi Net.hr.

Putinov poziv u Moskvu

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti kakav će biti stav novog predsjednika prema eventualnom ruskom ulasku u Inu. Ruski je predsjednik Vladimir Putin ranije pozvao Milanovića na vojnu paradu u Moskvu povodom proslave 75. godišnjice pobjede u Drugom svjetskom ratu. Milanović je istaknuo kako će taj poziv vrlo vjerojatno prihvatiti.

Ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov u intervjuu za RTL nedavno je istaknuo kako je Putin Milanoviću poslao toplu čestitku povodom izbora za hrvatskog predsjednika. “Spremni smo proširiti naš politički dijalog, naše gospodarske i investicijske odnose”, rekao je tada Azimov.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI