RUSIJA ĆE MAĐARSKOJ NASTAVITI ISPORUČIVATI PLIN: ‘Gazprom će ispuniti svoje ugovorne obveze’

Pixabay

Što će biti s prijetnjama Rusije da će obustaviti isporuku plina?

“Rusija je obećala da će nastaviti isporuke plina u Mađarsku i da će Gazprom ispuniti ugovorne obveze prema toj zemlji”, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjártó u intervjuu za javni radio u nedjelju.

Podsjetimo, sredinom tjedna ruski Gazprom je smanjio isporuku plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 za 60 posto što je pogodilo brojne europske zemlje, među kojima Njemačku, Francusku i Italiju.

Szijjártó je rekao da su ga generalni direktor Gazproma Aleksej Miller i ruski potpredsjednik vlade Aleksandar Novak uvjerili u telefonskom razgovoru da će tvrtka izvršiti svoje obveze prema Mađarskoj prema ugovoru.

Mađarska prima 3,5 milijardi kubičnih metara plina godišnje preko Bugarske i Srbije te dodatnu milijardu kubičnih metara preko plinovoda iz Austrije, po ugovoru važećem 15 godina, s opcijom da se izmijeni kvantiteta isporuke nakon 10 godina.



U nedjelju je Njemačka najavila da će dodatno poticati podizanje razina plina u skladištima za sljedeću zimsku sezonu kada bi Rusija mogla smanjiti ili potpuno zaustaviti opskrbu.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI