RUSIJA I PUTIN DRŽE DO RIJEČI: ‘Nećete više dobivati naš plin ako ne želite plaćati u rubljima’! ‘Razgovor s Macronom prošao u žestokom tonu’

FOTO: Yuri Kochetkov/Pool via REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će granatiranje opkoljenog ukrajinskog grada Mariupolja prestati tek kada se ukrajinske trupe u tom gradu  koje je nazvao nacionalističkim militantima, ne predaju.

Putin je to komentirao tijekom sat vremena dugog telefonskog razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u utorak navečer, stoji u priopćenju Kremlja.

francuski dužnosnici rekli su da je ruski čelnik ipak pristao razmotriti planove za evakuaciju civila iz grada.

Dužnosnici Elizejske palače nazvali su situaciju u gradu katastrofalnom i dodali da “civilno stanovništvo mora biti zaštićeno i mora napustiti grad ako to želi”. Poručili su još da stanovnici moraju imati pristup pomoći u hrani, vodi i lijekovima koji su im potrebni”, prenosi BBC.

U priopćenju iz Kremlja se dodaje da je Putin Macronu dao “detaljne informacije o mjerama koje je ruska vojska poduzela kako bi pružila hitnu humanitarnu pomoć i osigurala sigurnu evakuaciju civila” iz opkoljenog grada na jugoistoku zemlje.



Rusija je podsjetimo ”neprijateljskim zemljama” koje su joj uvele sankcije zaprijetila da imaju rok do 31. ožujka da uvezeni ruski plin počnu plaćati u rubljima.

Najviše se to odnosi na pojedine zemlje u Europi koje ovise o ruskim energentima, a uvele su sankcije Rusiji i zaledile inozemne rezerve.

“Nećemo besplatno opskrbljivati plinom, to je jasno – rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov, prenosi RT.

”Nema plaćanja, nema plina”, poručio je Peskov onima koji ne budu htjeli plaćati u rubljama.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI