RUSIJA POJAČALA NAPADE NA ODESU: Iz čeličane Azovstal evakuirani prvi civili, Zelenskij se sastao s Nensi Pelosi

Ruska vojska kreće u juriš kako bi došla do administrativnih granica regije Herson i stvorile povoljne uvjete za ofenzivu na gradove Mikolajiv i Krivij Rih.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine naglasio je da se ruske snage pripremaju na to da intenziviraju tempo ofenzivne operacije.

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine objavio je nove operativne informacije o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Kako navode, u posljednjih 24 sata odbili su 9 ruskih napada u regijama Donjeck i Luhansk. Uništeno je 9 tenkova, jedan topnički sustav, 24 jedinice borbenih oklopnih vozila.

Predsjednica američkog doma Nancy Pelosi posjetila je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Kijevu, piše The Guardian. U videu koji je upravo objavio ukrajinski predsjednik, Pelosi je stigla s izaslanstvom američkih predstavnika.



U kratkom videu Pelosi kaže: “Tu smo da vam kažemo ‘hvala za vašu borbu za slobodu’… Vaša borba je borba za sve. Stoga je naša obveza biti ovdje za vas dok se borba ne završi”.

“Sastanak s predsjednicom Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi u Kijevu. Sjedinjene Države su lider u snažnoj potpori Ukrajine u borbi protiv ruske agresije. Hvala vam što pomažete u zaštiti suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti naše države!”, kazao je tom prigodom Zelenski.

 

Prva skupina civila izvučena je preko noći sa subote na nedjelju iz čeličane Azovstal, posljednjeg džepa ukrajinskog otpora u Mariupolju, u istočnoj Ukrajini.

Izlazak dvadesetak civila iz podzemlja ovog golemog industrijskog kompleksa iznenadio je mnoge, jer su svi dosadašnji pokušaji evakuacije propali u lučkom gradu na jugoistoku, gotovo potpuno uništenom nakon višetjedne opsade.

Pukovnija Azov, koja brani ovu industrijsku zonu, govorila je o “dvadeset civila, žena i djece”.

“Oni su prebačeni na dogovoreno mjesto i nadamo se da će biti evakuirani u Zaporožje, na teritorij pod kontrolom Ukrajine. Nadamo se da će se taj proces nastaviti i da ćemo uspjeti evakuirati sve civile”, kazao je Svjatoslav Palamar, zamjenik zapovjednika pukovnije u videu objavljenom na Telegramu.

Nekoliko sati ranije službena ruska agencija Tass objavila je da je skupina od 25 civila, uključujući šestero djece, uspjela izaći iz Azovstala, iz podzemnih galerija koje datiraju iz sovjetskog doba.

Od početka ruske invazije 24. veljače, više od 23.000 ruskih vojnika je poginulo u Ukrajini, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Rusija pojačava napade. U subotu su opet gađali Odesu, Ukrajinci tvrde da su onesposobili zračnu luku u tom gradu.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI