RUSIJA ZAPRIJETILA: Podržavanje SAD-a u planu da je se izbaci iz Vijeća za ljudska prava je ‘neprijateljska gesta’

Foto: Guliver

Nakon što je SAD u ponedjeljak objavio da će tražiti da se Rusiju suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava, Rusija je upozorila budu li članice glasale za ili budu li suzdržane, smatrati to “neprijateljskom gestom”, stoji u noti koju je Reuters u srijedu dobio na uvid.

Inače, zemlja može biti suspendirana iz UN-ova Vijeća za ljudska prava, koje ima sjedište u Ženevi, zbog grubog i sustavnog kršenja ljudskih prava. Opća skupština UN-a, koja ima 193 članice, glasat će o tome u četvrtak.

“Vrijedno je spomenuti da će se ne samo potpora za tu inicijativu, nego i ekvidistantna pozicija u glasanju – suzdržanost ili nesudjelovanje – smatrati neprijateljskom gestom”, navodi se u noti.

“Uz to, pozicija svake zemlje uzet će se u obzir i prilikom razvoja bilateralnih odnosa i u radu u pitanjima koja su za njih važna u okviru UN-a”, dodaje se.

“Očita i otvorena prijetnja Rusije zemljama koje budu glasale da je se suspendira iz UN-ova Vijeća za ljudska prava samo je novi dokaz da Rusija mora biti odmah suspendirana iz UN-ova Vijeća za ljudska prava”, rekla je u srijedu Olivia Dalton, glasnogovornica američke misije pri UN-u.



Podsjetimo, Opća skupština UN-a jednoglasno je u ožujku 2011. suspendirala Libiju iz Vijeća za ljudska prava zbog nasilja nad prosvjednicima koje su počinile snage odane tadašnjem libijskom vođi Moameru Gadafiju.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI