RUSKI EPIDEMIOLOG RASTURIO LAŽNE STRUČNJAKE O KORONI: ‘Mnogi rade ovu grešku, a može biti jako opasno!’

Foto: Cropix

Ruski doktori pozivaju da se ne pretjeruje s nabavkom antivirusnih lijekova i tvrde da je bolje da ih građani ne kupuju bez preporuke stručnog liječnika.

Kad su ispražnjene police sa brašnom i toalet-papirom, kupci su pažnju usmjerili na apoteke. Sada u Rusiji vlada velika potražnja za antivirusnim lijekovovima, a lažni medicinski stručnjaci dodaju ulje na vatru savjetima da je “bez antivirusnih lijekova, koronavirus lakše pokupiti”.

Masovna kupovina antivirusnih lijekova, imunomodulirajućih lijekova bez recepta i bez preporuke liječnika nema smisla, a u najboljem slučaju je gubitak novca. U najgorem slučaju, uzimanje takvih lijekova može izazvati autoimunu bolest”, rekao je epidemiolog Ilja Akinfev.

Lijek za koronavirus je još uvijek u nastajanju. Dok ga svijet čeka, jednostavna, ali efikasna pravila pomoći će u smanjenju rizika od bolesti COVID-19: redovno prati ruke, koristiti antiseptike. Nošenje maski preporučuje niz stručnjaka, a mnoge zemlje počinju savjetovati svojim građanima nošenje maski. Naš stožer još uvijek nije dao takvu preporuku.

U borbi protiv pandemije morali su se uključiti i psiholozi. Stalni pratilac COVID-a 19 je i histerija. Lažne informacije se šire brzinom munje, piše Kurir. 



Facebook Comments

Loading...
DIJELI