RUSKI SBERBANK PRODAO SVOJ UDIO U FORTENOVA GRUPI: U vlasništvo ušao europski investicijski fond Indotek

Foto: Borna Filic/PIXSELL

Ugovor s namjerom kupoprodaje najvećeg pojedinačnog udjela u Fortenova grupi, potpisali su u petak manjinski vlasnik Fortenova grupe, ruski Sberbank i europski investicijski fond sa sjedištem u Mađarskoj Indotek, objavila je Fortenova grupa na svojim internetskim stranicama.

Za zaključenje transakcije potrebno je osigurati rješenja nadležnih regulatornih tijela na više tržišta.

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško pozdravio je ulazak fonda Indotek, kojeg prepoznaju kao dugoročnog strateškog partnera, u suvlasništvo Fortenova grupe te izrazio nadu i očekivanje da će u sljedećih nekoliko mjeseci biti ishođena sva odobrenja koja su potrebna za zaključenje kupoprodaje udjela.

“Bez obzira na moguću promjenu suvlasništva, Fortenova grupa nastavlja s redovnim operativnim poslovanjem. Naše operativne kompanije uspješno upravljaju s poremećajima na tržištu izazvanima povećanjem troškova poslovanja i prekidima u pojedinim lancima opskrbe koje naši brojni kupci ne osjećaju i u potpunosti smo fokusirani na pripremu ovogodišnje sezone od koje imamo značajna očekivanja”, rekao je Peruško.

Inače, sredinom ožujka su iz Fortenove grupe istaknuli da je započeo proces dubinske analize vezan uz moguću prodaju dijela udjela kompanije, no nisu željeli komentirati detalje.Peruško je tada izjavio kako očekuje da će za nekoliko tjedana ruska državna banka Sberbank prodati svoj udio u Fortenovi. Ta ruska banka, s 40 posto vlasništva, najveći je pojedinačni dioničar u Fortenova Grupi.

Moguća prodaja udjela može se smatrati posljedicom sankcija kojima su izložene ruske banke zbog agresije Rusije na Ukrajinu. Udio u Fortenovi ima još jedna ruska državna banka, VTB, koja ima udio od sedam posto.

Indotek grupa je financijski konglomerat u vlasništvu mađarskih i američkih investitora, s razgranatim poslovanjem u nekretninama, financijskim uslugama, ali i logistici i prijevozu.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI