S NJIHOVE STRANE NEĆE BITI NIKAKVIH PROBLEMA: AstraZeneca će isporučiti sve dogovorene pošiljke cjepiva

FOTO: Profimedia

Astrazeneca je objavila da je u prvom kvartalu ove godine prodala cjepiva protiv covida-19 u vrijednosti od 275 milijuna američkih dolara i da će za mjesec dana isporučiti 200 milijuna doza, s obzirom na to da su rezultati bolji od očekivanih i prognozirani rast u drugoj polovici godine dali vjetar u leđa tvrtkinim dionicama.

Glavni izvršni direktor Pascal Soriot branio je u petak ritam isporuke cjepiva, kazavši da kompanija nije dala prevelika obećanja.

Europska komisija tužila je u ponedjeljak na sudu u Bruxellesu AstraZenecu zbog nepoštivanja ugovorenih rokova isporuka cjepiva protiv covida-19.

Smatra se da su kašnjenja isporuka cjepiva iz te britansko-švedske tvrtke jedan od razloga što Europska unija kasni u procjepljivanju stanovništva za Velikom Britanijom, Sjedinjenim Državama te Izraelom.

Istodobno, regulatori istražuju rijetke slučajeve krvnih ugrušaka koji su vjerojatno povezani s tim cjepivom.



AstraZeneca, koja je obećala da neće ostvarivati profit na cjepivu za vrijeme trajanja pandemije, prvi je put objavila financijske podatke o distribuciji i prodaji cjepiva koje je razvila sa Sveučilištem u Oxfordu.

Kompanija navodi da prihodi uključuju isporuku oko 68 milijuna doza cjepiva, dodajući da prodaja u Europi vrijedi 224 milijuna dolara, na tržištima u nastajanju 43 milijuna te 8 milijuna u ostatku svijeta.

Cijena – četiri dolara po cjepivu
Prihodi od 275 milijuna dolara za 68 milijuna doza odgovaraju cijeni od oko četiri dolara po cjepivu.

“Isporuke (cjepiva protiv covida-19) se povećavaju kako se proizvodnja poboljšava”, rekao je Soriot na briefingu, dodajući da je tvrtka na putu da isporučuje 200 milijuna doza na mjesec.

“Nikada nismo dali prevelika obećanja, komunicirali smo što smo tada mislili da ćemo postići”, rekao je.

AstraZenecine dionice porasle su u petak ujutro 3.5 posto, na 7.654 penija, pa bi to mogao biti njihov najbolji dan od listopada. Dionice su u srpnju 2020. postigle rekorde na krilima optimizma u vezi cjepiva, no godinu su završile padom od četiri posto.

Pfizer, čije je cjepivo protiv covida-19, razvijeno u suradnji s njemačkim partnerom BioNTechom, višestruko skuplje od AstraZenecina, očekuje da će od njegove prodaje ostvariti prihod od 15 milijardi dolara, dok analitičari prognoziraju u prosjeku čak 18 milijardi.

BioNTech očekuje ove godine prihod od gotovo 10 milijardi eura od prodaje tog cjepiva.

Moderna je u veljači objavila da očekuje da će ove godine na prodaji svojeg cjepiva protiv covida-19 ostvariti prihod od 8.4 milijarda dolara.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI