S RIJEČI NA DJELA: SAD i službeno počeo povlačenje iz svog najduljeg rata

Sjedinjene Države službeno su u subotu počele povlačiti svoje vojnike iz Afganistana, čime privode kraju svoj najdulji rat, ali najavljuju neizvjesnu budućnost te zemlje u stisku talibana.

Američki dužnosnici na terenu rekli su da je povlačenje zapravo već bilo počelo ali se 1. svibnja računa kao službeni datum. On je u mandatu Donalda Trumpa bio dogovoren s talibanima kao rok za potpuno povlačenje, ali je predsjednik Joe Biden taj datum odredio kao početak povlačenja koje bi trebalo završiti do 11. rujna, 20. obljetnice napada na SAD.

Nebo iznad Kabula i obližnje vojne baze Bagram zabrujalo je od više američkih helikopterskih aktivnosti nego inače jer se povlačenje ubrzava. U četvrtak su se počele povlačiti snage NATO-a.

Izgledi za kraj 20-godišnje američke prisutnosti naziru se unatoč borbama koje se vode u nedostatku mirovnog sporazuma između vlade u Kabulu i talibana.

Automobilska bomba u petak u Pul-e-Alamu, južno od prijestolnice, ubila je najmanje 30 osoba, a ozlijeđenih je stotinu.



Američki predsjednik Biden odlučan je namjeri da okonča “vječni rat”. Prošli mjesec je najavio da će preostalih 2500 američkih vojnika povući do 20. godišnjice napada 11. rujna.

“Užasan napad prije 20 godina… ne može objasniti zašto bismo ostali ondje u 2021.”, rekao je Biden.

Od postizanja američkog sporazuma o povlačenju, talibani se nisu izravno sukobljavali sa stranim vojnicima, ali su pobunjenici nemilosrdno napadali vladine snage na selu i provodili teror u urbanim područjima.

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među afganistanskim stanovništvom.

“Svi strahuju da bismo se mogli vratiti u mračne dane talibanske ere”, rekla je Mena Nowrozi koja radi na privatnoj radijskoj stanici u Kabulu.

“Talibani su i dalje isti; nisu se promijenili. SAD je trebao produljiti svoju prisutnost za najmanje godinu ili dvije”, rekla je Nowrozi za AFP.

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani inzistira da su vladine snage, koje su mjesecima vodile većinu kopnenih borbi protiv talibana, “potpuno sposobne” kontrolirati pobunjenike.

Dodao je da povlačenje također znači da talibani nemaju razloga za borbu.

“Koga ubijate? Što uništavate? Vaš je izgovor za borbu sa strancima sada gotov”, rekao je Ghani u obraćanju ovaj tjedan.

Najgori mogući scenarij
General Mark Milley, šef Združenog stožera američkih snaga, nije odbacio mogućnost potpunog kaosa.

“U najgorem slučaju, imate potencijalni kolaps vlade, potencijalni kolaps vojske”, rekao je Milley ranije ovog tjedna.

“Imate građanski rat i svu humanitarnu katastrofu koja s time dolazi.”

Policajac Abdul Malik iz bivšeg pobunjeničkog bastiona Kandahar rekao je da su pripravni.

“Moramo se brinuti za svoju domovinu… Dat ćemo sve od sebe da obranimo naše tlo”, rekao je Malik za AFP.

Vojni napad predvođen SAD-om počeo je u listopadu 2001. nakon napada 11. rujna.

Dva desetljeća kasnije, nakon smrti gotovo 2400 Amerikanaca i desetaka tisuća Afganistanaca, Biden kaže da je konačno povlačenje opravdano jer su se američke snage pobrinule da ta zemlja ponovno ne postane baza za strane džihadiste u zavjerama protiv Zapada.

Strahuje se da bi talibani mogli napasti američke snage u povlačenju, a u južnoj provinciji Kandahar – gdje su se neprijatelji redovito sukobljavali – sigurnosni izvori kažu da je nekoliko područja prepuno eksploziva koji su podmetnuli pobunjenici.

Andrew Watkins iz Međunarodne krizne skupine, rekao je da će idućih mjeseci ovo postati čisti lokalni sukob.

“SAD i NATO partneri se povlače i daju dvjema primarnim stranama ovog sukoba…njihovu prvu priliku za borbu i procjenu svojih protivnika bez dodatnog faktora SAD-a”, rekao je Watkins.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI