SABLJAR-DRAČEVAC O PRIZIVU SAVJESTI: ‘Žene imaju pravo na prekid trudnoće, a na državi i ravnateljima bolnica je da to organiziraju’

Screenshot/N1

Na temu priziva savjesti u petak se održava sjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Hrvatskog sabora.

Uoči sjednice izjavu je dala predsjednica Odbora Renata Sabljar-Dračevac.

“Znate da je Klub socijaldemokrata tražio da zakon ide u treće čitanje, ono nam treba jer su neke stvari problem. Ako kažemo da donosimo zakon koji će se primjenjivati za godinu dana, kakav je to zakon? Zašto ga donosimo”, upitala je Sabljar Dračevac.

Dodala je kako je “zakon direktno u koliziji sa Zakonom o zaštiti prava pacijenata i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti”.

“Imate privilegirani odnos liječnika i pacijenta gdje postoji liječnička tajna koja je zakonom regulirana, to nije nešto proizvoljno. Taj privilegirani odnos ovakvim se zakonom može narušiti. Slat ćemo pacijente na preventivne preglede, a ovakvim zakonom ih guramo u ruke nadriliječnicima. Kad se zakon donese, liječnik je dužan u dva klika miša douzeti pacijentu vozačku dozvolu. Dosad se to rješavala samo u medicini rada, ovo je druga situacija. Branitelji oboljeli od PTSP-ja zgroženi su ovime, mogu im oduzeti vozačku zbog lijekova koje uzimaju”, naglasila je Sabljar-Dračevac.



Govorila je o prizivu savjesti te napomenula kako će se o tome govoriti iz “različitih kutova”, a govorit će različiti specijalisti.

“Žene imaju pravo na prekid trudnoće, ako se odluče na tako nešto, a vjerujte nikome nije lako to odlučiti. Na državi, ravnateljima bolnicama i ostalima je da to organiziraju. Ne zanima nas kako će to organizirati”, istaknula je.

Podsjetimo, u posljednje doba svjedoči se o propitivanju instituta priziva savjesti koji se često prikazuje kao prepreka za ostvarivanje zakonskih prava na prekid trudnoće ili na pobačaj na zahtjev. Sve više liječnika u općim bolnicama poziva se na taj institut radi zaštite svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI