SABOR SELI KOMEMORACIJU IZ BLEIBURGA? Ubuduće bi se stalno mogla održavati u Udbini

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Komemoracija za žrtve Bleiburga mogla bi se ubuduće stalno održavati u Udbini, razmišljaju u Hrvatskom saboru, koji je pokrovitelj te komemoracije, piše Jutarnji list.

“Mi bismo htjeli naglasiti da, koliko vidimo, austrijska strana ne osporava liturgijski karakter komemoracije, odnosno samu svetu misu, već su sporni popratni elementi i neke političke konotacije povezane s obilježjima iz 2. svjetskog rata i nedopuštenim simbolima”.

“Bilo je poznato da je manji dio ljudi već bio kažnjavan zbog nedopuštenih simbola i obilježja iz 2. svjetskog rata. Ono što je nama u Saboru bitno jest da se komemorira žrtva, a ne nekakvo slavlje NDH ili veličanje nekakvih fašističkih ideja, a tako je i bilo u protekle dvije godine, za vrijeme pandemije, 2020. i 2021. Mislimo da je ono što smo imali u Udbini, s naglaskom na svetu misu, moglo biti model i smjer u kojem bi mogla ići buduća obilježavanja komemoracije bleiburških žrtava. Naravno, što se tiče same svete mise, to je u organizaciji Katoličke crkve”, neslužbeno su komentirali iz Sabora za Večernji list.

Stručno povjerenstvo o Bleiburgu oformljeno na inicijativu austrijskog ministra unutarnjih poslova Karla Nehammera donijelo je zaključke kojima se predlaže zabrana tog skupa. Iznimka bi bila sveta misa kojom se komemoriraju žrtve.

Facebook Comments



Loading...
DIJELI