Saborski zastupnik komentirao obustavljanje javne nabave: “Krenule loše odluke u Zagrebu”

Davor Nađi, saborski zastupnik Fokusa komentirao je na svom Facebooku prve odluke gradonačelnika Tomislava Tomaševića.

Objavu prenosimo u cjelosti:

“Krenule loše odluke u Zagrebu…


Zašto je zaustavljanje svih javnih nabava (osim financiranih EU fondovima) jako loše za Zagreb?
1. Gradonačelnik postaje usko grlo. Ako osobno mora odobriti svaku javnu nabavu na proračunu mjerenom u milijardama kuna, to je jednostavno nemoguće uz sve druge poslove koje obavlja.
2. Minus na računu se ne rješava zaustavljanjem investicija. A ovdje izgledao kao da je to plan jer se nabave zaostavlja “zbog mjera štednje”. Plan je dakle zaustaviti sve nabave dok se račun ne napuni dovoljno da se može reći da je dug riješen. Mislim da će se vrlo brzo vidjeti da u gradu veličine Zagreba to baš i ne može dugo funkcionirati.
3. Taj je model preslika ponašanja dosadašnjih nacionalnih vlada. Plaće, naknade, subvencije i udruge se ne diraju, EU projekti se ne diraju, a režu se nacionalne investicije. Pojednostavljeno, više ide u potrošnju, a manje u investicije. Više u preraspodjelu, a manje u stvaranje nove vrijednosti. Vidimo gdje nas je to dovelo kao zemlju. Zašto misliti da će u Zagrebu biti drugačije?
Ostaje naravno mogućnost da razlozi navedeni za zaustavljanje javnih nabava nisu oni koji su navedeni nego da nova vlast zapravo ne zna što radi, pa su iz straha od pogreške zaustavili sve.
Postoje puno bolji načini za podizanje transparentnosti nabava bez zaustavljanja istih.”
Facebook Comments

Loading...
DIJELI