Sačić objasnio razlog neopozive ostavke u Generalskom zboru: ‘Okrenuli su leđa žrtvama’

Facebook

"Ne pada mi na pamet ostati u takvoj organizaciji koja je postala mala podružnica HDZ-a"

Željko Sačić, jedan od najistaknutijih članova Hrvatskog generalskog zbora (HGZ), dao je neopozivu ostavku na mjesto u Upravnom odboru te udruge.

– Ne mogu tako, nema ovo smisla, dajem neopozivu ostavku na mjesto u Upravnom odboru HGZ-aOkrenuli ste leđa hrvatskoj žrtvi, napisao je Sačić na Facebooku.

Ostavku je dao dan nakon što je čelnik HGZ-a Pavao Miljac, nakon sastanka s premijerom Plenkovićem, rekao kako je stav HGZ-a da neće ići na prosvjed u Vukovar, ali da pojedinačno, tko od članova HGZ-a to želi, može otići.

U razgovoru za N1 objasnio je razlog takvog poteza:

‘Mi smo u utorak imali sastanak Upravnog odbora i ja sam anticipirao da bi se moglo dogoditi da premijer pozove na ‘raport’ Miljavca da zatraži od njega lojalnost i potporu u pogledu solidariziranja s njegovom odlukom da se ne podrži prosvjed u Vukovaru. Upozorio sam sve članove da to ne prihvate, navodeći da ćemo si zbog toga stvoriti probleme i povećati jaz između generala i branitelja, kazao sam da smatram da trebamo donijeti razumnu odluku da podržimo prosvjed za procesuiranje ratnih zločina. To sam i argumentirao rekavši da mislim da premijeru treba reći da je pogriješio, da nije pokazao političku mudrost, da je to mogao iskoristiti za svoju političku opciju’, rekao je Sačić za N1.



Njegovi argumenti nisu prihvaćeni, bilo je članova Zbora koji su ga podržali, ali bili su u manjini. Ne zna hoće li mu se još tko od članova zbora pridružiti, nije lobirao, dodaje.

‘Ja sam izabrao stranu, ne pada mi na pamet ostati u takvoj organizaciji koja je postala mala podružnica HDZ-a, to je dugoročno štetno za generale i organizaciju’, zaključuje dodavši kako ne samo da 13. listopada ide u Vukovar, već sudjeluje i u organizioranju autobusa.

Podsjetimo, predsjednik Hrvatskoga generalskog zbora (HGZ) Pavao Miljavac izjavio je novinarima u srijedu, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem, da je stav HGZ-a da neće ići na prosvjed u Vukovar ali da pojedinačno, tko od članova HGZ-a to želi, može otići.”Smatramo da institucije koje rade na istraživanju ratnih zločina i progonu, trebaju ubrzati to istraživanje i odraditi svoj posao, ali smatramo da na ovaj način nije baš produktivno da se s takvim skupom alarmira cijela braniteljska populacija i stav je Generalnoga zbora da neće ići na prosvjede, ali pojedinačno tko želi može otići dolje”, rekao je Miljavac.

Istaknuo je da HGZ smatra da treba ubrzati istraživanje ratnih zločina i što prije to istraživanje kompletno završiti, te dodao kako HGZ nije za to “da se tako velikim skupom praktički na neki način udara na Vladu, a ne samo na institucije koje su praktički vladine”.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI