SAD daje milijardu dolara za Inicijativu triju mora koju Milanović naziva paradom

Boris Kovacev/Cropix

SAD će osigurati milijardu dolara za Inicijativu triju mora, izjavio je američki državni tajnik Mike Pompeo govoreći o projektu u kojem sudjeluje i Hrvatska.

“Kroz mehanizam međunarodne suradnje i uz potporu Kongresa, osigurat ćemo milijardu dolara srednjoj i istočnoj Europi za Inicijativu triju mora”, rekao je Pompeo na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

“Cilj nam je kroz snažan privatni i javni sektor zaštititi demokracije”, dodao je.

Projekt Inicijativa triju mora, koja je neformalna politička platforma članica EU-a iz istočne i srednje Europe na potezu Baltik-Jadran-Crno more, osobito je promovirala hrvatska predsjednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom kako bi se postigla snažnija povezanost unutar regije na području energetike, transportne infrastrukture te digitalnih komunikacija, kao i smanjio jaz između zapadne i istočne Europe.

Novoizabrani predsjednik RH Zoran Milanović je u predizbornim nastupima i intervjuima tu inicijativu nazvao “običnom paradom” i “starom tlapnjom” predsjednice Grabar-Kitarović, te dao naslutiti kako neće nastaviti podršku ovoj inicijativi, na što je Grabar Kitarović poručila da je odluka o podršci ove inicijative njegova odluka, no da bi mu preporučila da istu ipak podrži.



Facebook Comments

Loading...
DIJELI