SAD JE I TO POSTALO BJELODANO, TRGOVCI PRIMILI NA ZNANJE! Moraju sniziti cijene kako je odredila Vlada, no što će biti s ostalim?

Foto: Tonci Plazibat/Cropix

Vlada je kao što je vjerujemo poznato u četvrtak na svojoj sjednici regulirala i odlučila da  trgovci moraju sniziti cijene za deset namirnica, među kojima su ulje, brašno, šećer, svinjsko, pileće i miješano mljeveno meso. Cijene trgovci dakle moraju cijene sniziti u prosjeku za  više od 30 posto. Sve je postalo bjelodano objavom u Narodnim novinama.

Prema vladinoj odluci, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 15.99 kuna (2.12 eura), a marža trgovca obračunata na neto fakturnu cijenu umanjena za sve rabate i vanfakturne popuste iznosi najviše pet posto.

Najviša maloprodajna cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2.8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7.39 kuna (0.98 eura), uz najveću maržu od pet posto.

Bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7.99 kuna (1.06 eura) po kilogramu, a marža se ograničava na najviše jedan posto.

Najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5.99 kuna (0.80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6,29 kuna (0.83 eura). Marža trgovaca za oba tipa brašna ograničava se na najviše pet posto.Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24.99 kuna (3.32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32.99 kuna (4.38 eura) po kilogramu. Marža trgovaca ograničena je na najviše jedan posto.

Cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24.99 kuna (3.32 eura) po kilogramu, s maržom od najviše pet posto.

Vladina odluka odnosi se na subjekte koji obavljaju registriranu djelatnost trgovine na području Hrvatske.

Podsjetimo također da je Vlada već i ranije pribjegla aktiviranju Zakona o iznimnim mjerama kontrole cijena. Za vrijeme koronakrize Vlada je 2020. donijela sličnu odluku kojom je limitirala cijene 28 proizvoda.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI