SAD JE NA POTEZU USTAVNI SUD: Vlada se očitovala o obveznom testiranju i Covid potvrdama u javnim službama

Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

Vlada se u četvrtak na zatvorenom dijelu sjednice očitovala Ustavnome sudu na prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, službenika i namještenika u državnim i javnim službama te u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Vlada se očitovala Ustavnome sudu na prijedloge za ocjenu suglasnosti s Ustavom Republike Hrvatske i zakonom Odluke o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, priopćeno je iz Vlade i najavljeno da će cjelovita očitovanja Vlade biti objavljena uz odluke Ustavnoga suda.

Na zatvorenome dijelu današnje sjednice verificirana su Stajališta Republike Hrvatske za sastanak Europskoga vijeća održan 16. prosinca 2021.

Utvrđeno je Pisano očitovanje Republike Hrvatske na zahtjev za prethodnu odluku u predmetu pred Sudom Europske unije. Sadržaj očitovanja podnesenih u sudskom postupku pred Sudom Europske unije, prije objave presude Suda javno se ne objavljuje, podsjeća se u priopćenju.

Zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava dana je suglasnost za postizanje prijateljskog rješenja spora. Na temelju članka 39. stavka 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, postupak postizanja rješenja označen je stupnjem tajnosti “ograničeno”, stoga iz Vlade tu točku nisu u mogućnosti objaviti.



Članovi Vlade usmeno su izviješteni o stanju iskorištenosti sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova u Republici Hrvatskoj.

Usvojeni su pregledi zakonskih i podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu. Radi se o redovitom izvještavanju o učinjenom u procesu preuzimanja pravne stečevine Europske unije.

Što se tiče kadrovskih pitanja, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, Hrvoje Prusina imenovan je glavnim tajnikom Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na razdoblje od četiri godine.

Na osobni zahtjev razriješena je zamjenica državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Kristina Posavec, s danom 31. prosinca 2021.

Nikolina Tkalčec imenovana je vršiteljicom dužnosti ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije, do imenovanja ravnatelja temeljem provedenog javnog natječaja, na razdoblje od šest mjeseci.

Razriješeni su dosadašnju predsjednik i zamjenica predsjednika Upravnog odbora Zaklade “Hrvatska za djecu” Josip Aladrović i Margareta Mađerić. Margareta Mađerić imenovana je novom predsjednicom Upravnog odbora, a Marija Barilić njenom zamjenicom, kao predstavnice Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, priopćeno je sa zatvorene sjednice Vlade RH.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI