SAD SU SVE RIJEŠILI: Ravnatelji su bili zbunjeni no ministarstvo im je dalo jasne smjernice za one koji odbiju testiranje

Screenshot

Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti poslala je na adrese svih ravnatelja škola prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluke Stožera,  odnosno odbijanja predočenja potvrde o preboljenju, nalaz testa ili covid-potvrdu.

A sve uslijed toga što su ravnatelji ovih dana u panici poslali dosta upita na adresu ministarstva jer mnogima nije bilo jasno kako se trebaju ponašati

Postupak je Ministarstvo sročilo kroz dva prijedloga – prvog i drugog upozorenja zaposleniku koji nije predočio potrebne potvrde ili je bez njih ušao u školu. Kako stoji u dopisu Ministarstva ravnateljima, prosvjetarima koji krše odluku Stožera ravnatelj treba elektroničkom poštom poslati prvo upozorenje u kojemu obavještava djelatnika da žurno dostavi potvrdu ili test.


Prvih je dana u Hrvatskoj bilo više slučajeva nastavnika koji su u razrede ulazili bez covid-potvrda. Jedan od najapsurdnijih je ulazak učiteljice u razred – kroz prozor.

U špranci prijedloga prvoga upozorenja navedeno je: “Prema odluci Stožera, u slučaju kršenja sigurnosne mjere, zaposlenici nisu u mogućnosti ulaziti niti boraviti u službenim prostorijama škole. Sukladno evidenciji koja se vodi kod poslodavca, u protekla dva dana niste dostavili ni predočiti niti jedan od gore navedenih dokaza, slijedom čega Vas, kao poslodavac, pozivam da potvrde žurno dostavite u roku od narednih pet dana. Ukoliko isto ne učinite bit ćemo primorani postupiti skladno članku 116. Zakona o radu”. Riječ je o članku koji definira uvjete za izvanredni otkaz ugovora o radu zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa ili neke druge osobito važne činjenice.Ukoliko zaposlenik ne odgovori na traženo, slijedi, po prijedlogu Ministarstva, drugo upozorenje. Ono stiže nakon što zaposlenik sedam dana nije predočio potvrdu ili nalaz testa, niti je svoj izostanak s nastave opravdao drugim odgovarajućim načinom. U drugome upozorenju ravnatelj škole izriče upozorenje pred pokretanje postupka izvanrednog otkaza ugovoru o radu. Ravnatelj u istom upozorenju poziva djelatnika na očitovanje, piše Jutarnji list.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI