SADA JE SVE PUNO JASNIJE: Poznat razlog povlačenja proizvoda! Stigao odgovor pobunjenim proizvođačima!

Damir Spehar/PIXSELL

Gotovo svakodnevno izvještavamo o povlačenju brojnih proizvoda s polica dućana i trgovačkih centara.

Ove godine s tržišta je povučeno vjerovali oko 80 proizvoda zbog etilen oksida, više nego u cijeloj protekloj godini, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

“Proizvodi se povlače sukladno politici najviše zaštite zdravlja, nije dokazano da predstavljaju rizik, ali se ne može sto posto otkloniti rizik. Mi to povlačimo kao i druge zemlje u Europskoj uniji bez trajnih procjena i analiza”, izjavila je Vučković novinarima na ZeGeVege festivalu.

Ministrica  je istaknula kako etilen oksid nije postao problem u posljednja dva mjeseca, nego su brojna otkrića posljedica stajališta nacionalnih koordinatora.

Neki proizvođači bunili su se zbog toga što su neki proizvodi povučeni iako su dodatne analize pokazale da u njima nije pronađen etilen oksid.



Ministrica je tu situaciju objasnila time  kako je odlučeno da se proizvod povlači ako je u bilo kojoj fazi procesa njegova nastajanja korišten aditiv 410 iz točno određenog lota iz Turske, a koji je imao u sebi sastav etilen oksid.

Ministrica napominje da to ne znači da se taj etilen oksid uopće nalazi u krajnjem proizvodu te da je možda ušao na početak u neku sirovinu.

“Dakle, nismo nikad tvrdili da je pronađen u svim, jednostavno slijedom poštivanja metode potpune sljedivosti, povlače se svi u koje je u bilo kojoj fazi procesa proizvodnje ušao aditiv iz točno određenog lota”, objasnila je ministrica Vučković.

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić kaže da se svaki dan podaci mijenjaju, ali da je sada sigurno već negdje 80 opoziva proizvoda.

Kazala je da se zbog toga proizvodi povlače bez dodatne procjene rizika ili detekcije tvari u finalnom proizvodu.

 

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI