ŠAL VELIKE MAĐARSKE KOJI JE DIGNUO REGIJU NA NOGE! Orban se oglasio o pripajanju Hrvatske: ‘Nemojmo vidjeti nešto čega nema’

Foto: Cropix

Mađarski premijer Viktor Orban oglasio se o šalu koji je nosio na nogometnoj utakmici.

Na Facebooku je napisao:

“Nogomet nije politika. Nemojmo vidjeti nešto čega nema. Živjeli svi mađarski timovi mađarske reprezentacije, gdje god da žive!” naveo je Orban u objavi.

Reagirala je i Ukrajina i Rumunjska a osim što je kartom prisvojio dijelove Hrvatske, uključujući Rijeku i Hrvatsko primorje, prisvaja i dijelove Slovenije, Austrije, Srbije, Slovačke, Rumunjske i Ukrajine.



Predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je rekao da službeni Zagreb ne bi trebao reagirati na potez Orbana, koji je na Instagramu objavio kako za mađarsku nogometnu reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu navija noseći zastavu “Velike Mađarske”.

“Ja ću se na to nasmijati. Njegove aspiracije prema Hrvatskoj svode se na to da mjesec dana krstari Jadranom u 8. mj i nađemo se na večeri”, rekao je Milanović.

“Ne bi tome pridavao ozbiljniju pozornost. Kakve susjede imamo, to (Mađarska) je još najbolji”.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je izjavio da nije vidio snimku na kojoj mađarski premijer nosi šal “Velike Mađarske”.

“Što se tiče šala, nisam to vidio, ne stignem se baviti tuđim šalovima…Što se tiče teritorijalnih pretenzija na Hrvatsku od bilo koga, uključujući Mađarsku apsolutno su neprihvatljive, za nas to nije opcija”, rekao je Plenković.

Naše Ministarstvo još uvijek nije reagiralo na Orbanov potez.

Saborska pak oporba ocijenila je u utorak da šetanje mađarskog premijera Viktora Orbana sa šalom na kojem je karta “Velike Mađarske” nikako ne pridonosi dobrosusjedskim odnosima, ali i zaključili da on to radi za unutarnjopolitičke svrhe te mu ne treba pridavati previše pažnje.

“Puno opasnije od šala je činjenica da Mađarska definitivno ima velike gospodarske pretenzije na Hrvatsku preko Ine”, poručuje Nikola Grmoja iz Mosta. 

“Vlada ima podosta servilan pristup prema svemu onome što Orban i njegovi trabanti rade prema Hrvatskoj pa i po Hrvatskoj”, kaže SDP-ov Mišel Jakšić. 

“Naš predsjednik se tome smije, naš premijer ne misli da bi na to trebalo reagirati, hrvatski suverenisti šute”, poručuje Katarina Peović. 

Franko Vidović (Socijaldemokrati) izjavio je kako je “Orban takav kakav jest” te da to što radi svakako ne zaziva dobrosusjedske odnose.

„Ako vi nosite dio moje međunarodno priznate države na nekoj svojoj kartici koju ste vi interno napravili, onda to sigurno ne zaziva dobrosusjedske odnose. Orban i inače ima svakakve izjave koje u Hrvatskoj ne odjeknu dobro”, kazao je Vidović dodavši kako je u ovoj situaciji najbolja politika – ‘ignore’.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) smatra da Orbanova politika nikad nije bila značajno prijateljska prema Hrvatskoj i da Orban koristi MOL da bi onemogućio Hrvatskoj da samostalno upravlja energetskim sektorom.

„Orban je više puta slao poruke koje pokazuju određene pretenzije na teritorije drugih zemalja, ne samo Hrvatske, on to koristi za unutarnjopolitičke svrhe pa u tom smislu u vanjskoj politici ne treba tako ozbiljno to doživljavati”, kazala je.

Međutim, dodaje Benčić, s takvim porukama ga ne možemo svrstavati u neke bliske suradnike i prijatelje, kao što ga je vrlo često Plenkovićeva vlada svrstavala. Pita se pritom zašto su toliko često HDZ-ovi zastupnici u EU parlamentu podržavali Mađarsku i politiku Viktora Orbana pa i onda kad je čitava EU htjela osuditi i njegov autoritarni režim i kršenja ljudskih prava.

Orbanov šal s kartom Velike Mađarske Marko Milanović Litre (Hrvatski suvrenisti) osuđuje ali i dodaje kako je riječ o “folklornoj predstavi za narod” „To što netko ima fantazije oko nekih bivših vremena i sustava, to su su njihovi osobni problemi, ne treba tome pridavati previše pažnje, sve su to folklorne predstave za mađarski narod”, rekao je .

Dalija Orešković (Centar) zaključila je da očito hrvatska vlast ima s mađarskim vlastima nekakve odnose koji ne idu u prilog poštovanja hrvatske države i hrvatskih građana. „Logično je za zaključiti da samo veliki financijski interesi mogu biti u pozadini takvog ponašanja”, izjavila je zastupnica.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI