SAMO DVIJE MOGUĆNOSTI! Što nas čeka nakon izbora? O ovome se već priča po kuloarima

Foto: Cropix

Nakon što se održe izbori, pred svim strankama koje steknu parlamentarni status pojavit će se izazov u obliku formiranja vladajuće većine.

Ako je suditi po anketama, bit će to najizazovnije za dvije najveće političke opcije u zemlji, neovisno o tome tko se nađe u poziciji relativnog pobjednika izbora. Malo je stranaka koje prelaze izborni prag, a velikog potencijala ima Škorin Domovinski pokret te ponešto manjih političkih opcija koje mogu računati na jedan, do dva mandata.

Kada se govori o skorašnjim izborima, valja imati na umu da se oni odvijaju u doba nezapamćene ekonomske, ali i zdravstvene krize do koje je dovela pandemija koronavirusa. Shodno tome, vremena za prevelike polemike i dogovore oko sklapanja Vlade neće biti jer Hrvatska se po hitnom postupku mora uhvatiti u koštac s reformama te problemima koji će nas neminovno pritisnuti, osobito nakon turističke sezone koja je pred izdisajem.

NE ŽELE PLENKOVIĆA

Takva situacija smanjuje mogućnost ponavljanja izbora pa se stoga osim eventualne koalicije Škore i HDZ-a, koja će biti teško provediva budući da Domovinski pokret inzistira na tome da se Plenković makne s pozicije premijera Hrvatskoj nude dvije druge opcije. Prva je svakako sklapanje velike koalicije, bez ponavljanja izbora na što bi HDZ i SDP mogao prisiliti novi val koronavirusa koji se širi svijetom. U takvim okolnostima ujedinjenje bez ideološkog predznaka čini se kao realna opcija. Osim toga, moguće je formiranje manjinske Vlade.



Prema glasinama iz političkih kuloara, baš bi to mogla biti najrealnija opcija, no, kočnicu bi u tom kontekstu mogao predstavljati Most koji za potporu takvoj vladi inzistira na referendumu o promjeni izbornog zakonodavstva, na što u ovim kriznim vremenima teško da pomišlja ijedna druga opcija.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI