SAMOUVJERENI PRGOMET: ‘Imam sedmero braće i sestara i nitko od njih ne radi u gradskoj upravi niti će raditi’

Patrik Macek/PIXSELL

"Skandalozno je da jedan gradonačelnik javno kaže da će nekoga zaposliti bez javnog natječaja", prokomentirao je Prgomet Bandića

Efekt iznenađenja sastavni je dio političke borbe, smatra Drago Prgomet koji je u posljednjem trenutku postao HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba.

No nije, kaže Prgomet, iznenađenje u smislu da je on biračima nepoznata osoba.

“Ne mislim da se prekasno izišlo s mojom kandidaturom. Ponovit ću, i dalje imam deset dana više nego što je Andrej Plenković imao od preuzimanja HDZ-a do sastavljanja Vlade”, rekao je Prgomet u razgovoru za Večernji list.

“Poznat sam biračima, pa mi nije potrebno silno vrijeme da me upoznaju. Moj program za Zagreb bit će nastavak programa koji trenutačno vodi Vlada. Pokrenut ćemo Zagreb kao što Vlada pokreće državu. Ova je Vlada provela poreznu reformu zbog koje rastu plaće, ova je Vlada donijela političku stabilnost koja je rezultirala povećanjem kreditnog rejtinga, ova je Vlada smanjila deficit… Raste BDP, smanjuje se javni dug… To ćemo sve preslikati na Zagreb. Kada kažem da ćemo u Zagrebu smanjiti prirez, to je nastavak Vladine porezne politike. Kada kažem da ćemo smanjiti namete malim poduzetnicima, onda je to nastavak Vladina ukidanja parafiskalnih nameta. Cilj je jedna Hrvatska i jedna politika koja pokreće i mijenja stvari. A pojedine projekte i konkretne planove vrlo ćemo brzo početi predstavljati zajedno s osobama odgovornima za te projekte”, samouvjeren je HDZ-ov kandidat.

“Ne živimo u komunizmu i ne moramo svi isto misliti niti kandidat mora imati slijepu potporu. Stranku trebaju činiti sposobni i slobodnomisleći ljudi, a ne poslušnici i podobni. Različita mišljenja, pa i o meni kao kandidatu, dobrodošla su kako bi nas potakla na dijalog kroz koji možemo uvidjeti i moguće pogreške. Ni u Predsjedništvu ni u Gradskom odboru, kada se odlučivalo o mojoj kandidaturi za gradonačelnika, nije bilo disonantnih tonova. Kada je riječ o primjedbama koje spominjete, njih je vrlo jednostavno objasniti. Kao legalno i legitimno izabrani zamjenik tadašnjeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka pokušavao sam mijenjati stvari u smislu jačanja unutarstranačke demokracije i vođenja javne politike koja je uključivala teme sadašnjosti, a ne stalno vraćanje u prošlosti. Kada sam iscrpio sve mogućnosti i kada sam shvatio da nemam sugovornike u vodećim ljudima stranke, otišao sam iz HDZ-a. Pri tome nisam uzeo nijedan, nazovimo to tako, benefit koji sam kao zamjenik predsjednika mogao ili trebao imati, ni saborski mandat ni mandat u Skupštini… E sad, je li grijeh zbog mog odlaska iz HDZ-a veći od grijeha onih koji su podupirali politiku bivšeg vodstva i srušili vlastitu Vladu!? Svojim izlaskom i kandidaturom na parlamentarnim izborima želio sam pokazati da mogu osvojiti veliki izborni rezultat, a da velika stranka ne stoji iza mene. U prvoj, najtežoj, izbornoj jedinici, kao nezavisni kandidat sa svojom udrugom HRID, na platformi Mosta, osvojio sam 22.000 preferencijalnih glasova, a lista tri saborska mandata. Nisam siguran da će to više itko ponoviti. Već na sljedećim izborima, Most je dobio tek jedan mandat”, obrazložio je dodatno svoj položaj Prgomet.



Kritizirao je trenutnog gradonačelnika Milana Bandića i njegova zapošljavanja bez natječaja, osobito s obzirom na posljednji slučaj zapošljavanja brata ministra Gorana Marića:

“Skandalozno je da jedan gradonačelnik javno kaže da će nekoga zaposliti bez javnog natječaja! Time je učinio štetu i tom čovjeku kojeg je zaposlio, ali i ministru Mariću, za kojeg dobro znam da na tako nešto ne bi pristao”, rekao je Prgomet. Na pitanje misli li da se ministar Marić ljuti zbog toga, rekao je da sigurno nije sretan.

“Sigurno nije sretan da ga se, ne njegovom krivnjom, stavlja u neugodnu situaciju. Bandić sigurno ni jednom ni drugom nije učinio uslugu. Kakva je to poruka kada Bandić preko novina najavljuje koga će zaposliti? Bez natječaja! Zamislite gradonačelnika Beča da kaže: Primit ću ministrova brata na posao bez natječaja. To bi mu bila zadnja politička izjava”, rekao je Prgomet te dodao:

“Imam sedmero braće i sestara i nitko od njih ne radi u gradskoj upravi, javnim poduzećima niti će raditi”, zaključio je.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI