SARNAVKA PREKO ‘DNEVNOG’ NUDI POMOĆ SILOVANOJ DJEVOJČICI: ‘Javi se… Osigurat ćemo ti financijsku i psihološku potporu’

Srdjan Vrancic/cropix

Gnjusan zločin iz Zadra potresao je cijelu državu. Sedmorica mladića snimala su silovanje i grupno iživljavanje nad 16-godišnjakinjom. Ta agonija potrajala je gotovo čitavu godinu dana. Starim su snimkama ucjenjivali žrtvu kako bi od nje iznudili nove odnose, uz prijetnje da će filmove poslati roditeljima i prijateljima, ako na to ne pristane.

Ono što je još strašnije jest odluka zadarskog suca Ivana Markovića, koji je navedenu sedmoricu pustio da se brane sa slobode. Nije ovo nažalost, jedini slučaj u kojem se hrvatsko sudstvo blagonaklono odnosi prema optuženima za silovanje. Ne bi li kazne u ovakvim slučajevima trebale biti oštrije i odvraćajuće i kakvu to poruku zadarski sudac šalje potencijalnim budućnim prijestupnicima: da se zločin isplati? Za komentar smo pitali Sanju Sarnavku, predsjednicu Zakladne uprave Solidarna i zagovaračicu za ženska ljudska prava.

Aktivistkinja je zgrožena i proglašava cijeli slučaj sumrakom hrvatskog sudstva.“On šalje poruku da to nije nikakav prijestup. Stalno upozoravamo da sudstvo ne valja i zbog ovakvih situacija se pitate, ima li još dublje dno”, kazuje nam Sarnavka. “Prema najnovijim informacijama i napisima iz medija, sada vidim da je došla i obitelj okrivljenika s navodima da ih je 16-godišnakinja zavela. Ja ne samo da bih zadržala njih u zatvoru, nego i njihove roditelje zatvorila, koji su tako odgojili te mladiće”, govori nam Sarnavka, upozoravajući na već viđeni scenarij u kojem se ispituje moralni kredibilitet žrtve silovanja, dok se u potpunosti skreće fokus s gnjusnog čina.

Našoj sugovornici postavili smo pitanje vezano uz potpisanu Istanbulsku konvenciju, jer ipak ona počiva na prevenciji nasilja nad ženama, zaštiti žrtava i kaznenom progonu počinitelja. Zašto se onda onda ono što je usvojeno i izglasano, ne provodi u praksi? “S jedne strane imamo premijera i ministre koji su obećali da će sve promijeniti, a s druge strane imamo fenomen gdje postoje ovakvi suci, kojima državno-sudbeno vijeće utvrdi da su savršeni i koji ostaju doživotno na svojim pozicijama”, prokazuje Sarnavka nedostatke hrvatskog pravosudnog sustava smatrajući da je sudac Marković ili korumpiran ili ne smatra da je silovanje zločin. “Zato imate procjene da se tek jedno od deset silovanja prijavi, jer žene i djevojke ne žele takvu stigmu, niti žele da se propituje njihov moral, a ne da se bespogovorno stane na njihovu stranu”, navodi aktivistkinja.

Na pitanje je li našim društvom zavladala određena vrsta “kulture silovanja”, kultura koja je dizajnirana tako da zajednica okrivljuje žrtve seksualnog nasilja, Sarnavka nam odgovara: “Nažalost je to tako. U kaznenom zakonu nemate pojam silovanja kao takvog, nego ‘spolni čin bez pristanka’, što je odmah puno blaže zvuči. Sad ministar Božinović hoće promijeniti to u zakonu, ali ministar nema nikakvu moć nad sucima, jer je sudstvo neovisno. Ono je neovisno, ali bi trebalo biti savjesno da među sobom raščišćava situacije. Ima vrhunskih sudaca i sutkinja, ali ima i ovih drugih, koje bi trebalo prokazati”, smatra Sarnavka.



Kako se već po medijima počelo provlačiti da zadarski silovatelji dolaze iz uglednih obitelji, Sanja Sarnavka smatra da se žrtva mora maknuti iz sredine, pogotovo zato što su počinitelji njezini susjedi. “Žrtvi treba pomoći da se oporavi. Trebaju joj dobri odvjetnici, ali apsolutni je prioritet da se nju maksimalno zaštiti, jer joj zasigurno treba dugogodišnji tretman oporavka”, zaključuje Sarnavka nudeći pomoć zaklade Solidarna, svu pomoć u traženju odvjetnika i pomoć u psihološkome tretmanu. Sve joj to Zaklada može omogućiti, jer imaju kreirani fond za ovakve urgentne slučajeve.
Facebook Comments

Loading...
DIJELI