SASTALI SE PREMIJER PLENKOVIĆ I HBK: Evo što su bile teme razgovora i što su posebno istaknuli

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak s predstavnicima HBK, razgovarali su među ostalim o epidemiološkoj situaciji, radu karitativnih ustanova, crkvama oštećenim u potresu, a izraženo je i zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke Crkve.

Na tom redovitom polugodišnjem sastanku premijera i članova Vlade s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i članovima Stalnoga vijeća HBK, istaknuta je važnost kontinuiranoga dijaloga o brojnim društvenim temama i nastavka rješavanja pitanja koja se tiču rada Mješovite komisije HBK i Vlade, stoji u Vladinu priopćenju.

Tomu pridonose i redoviti sastanci dvaput godišnje predstavnika Vlade i Stalnog vijeća.


Na današnjem sastanku u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici bilo je riječi o radu karitativnih ustanova Katoličke Crkve koje pružaju velik doprinos u pružanju pomoći građanima u okviru socijalne skrbi. Predstavnici HBK izvijestili su o oštećenjima koje su nakon razornih potresa pretrpjele crkve smještene u kulturno-povijesnoj cjelini Zagreba, osobito Zagrebačka katedrala, te širem gradskom području kao i na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije.

Predstavnici Vlade predstavili su dosad poduzete mjere zaštite na najugroženijim kulturnim dobrima i osvrnuli se na daljnje korake u obnovi potresom stradalih područja te mogućnosti korištenja sredstava iz Fonda solidarnosti EU za provedbu mjera zaštite kulturne baštine.Razgovaralo se i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji te aktivnostima koje se poduzimaju u borbi protiv koronavirusa kao i o provedbi cijepljenja te pridržavanju svih epidemioloških mjera što je ključno za očuvanje zdravlja hrvatskih građana i suzbijanje širenja zaraze u okolnostima pandemije.

Na sastanku su sudjelovali predsjednik HBK Želimir Puljić,  zagrebački nadbiskup i potpredsjednik HBK kardinal Josip Bozanić te ostali članovi Stalnog Vijeća – predsjednik Komisije HBK za odnose s državom Dražen Kutleša,  Đuro Hranić i Zdenko Križić. Nazočili su i predsjednik Hrvatskog Caritasa Bože Radoš, generalni tajnik HBK Krunoslav Novak i Roberto Antolović, prorektor za znanost Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen-Koržinek, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs te ravnatelj Ureda Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Šime Jerčić, navodi se u priopćenju iz Vlade.

 

Facebook Comments

Loading...
DIJELI