SASTANAK MINISTARA PRAVOSUĐA: Žele dati potporu ICC-u te pozvati ratne zločince na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini

Foto: Guliver Image Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool/Ilustracija

Kako bi razgovarali o povećanju potpore Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), u ponedjeljak se u Londonu sastaju ministri pravosuđa iz cijelog svijeta.

Podsjetimo, ICC je prošli tjedan izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina. 

Putin je optužen za ratni zločin ilegalne deportacije stotine djece iz Ukrajine. No, Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim. Ističu kako to nema pravnu snagu u Rusiji koja nije članica tog suda.

“Danas se okupljamo u Londonu ujedinjeni jednim ciljem – pozvati ratne zločince na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini tijekom ove nepravedne, ničim izazvane i nezakonite invazije. Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno s međunarodnom zajednicom, nastavit će osiguravati ICC-u, ljude i stručnost kako bi pravda bila zadovoljena”, rekao je Dominic Raab, zamjenik britanskog premijera.

Velika Britanija je obećala milijun funti MKS-u ove godine. Iz Ministarstva pravosuđa objavljeno je kako se očekuje da će druge zemlje obećati financijsku potporu tijekom konferencije u Londonu, čiji će domaćini biti Britanija i Nizozemska.



Sredstva će ići na obuku istražitelja za ispitivanje navodnih ratnih zločina, kao i na psihološku i praktičnu potporu žrtvama, priopćeno je iz ministarstva.

Facebook Comments

Loading...
DIJELI