Sastanak Predsjednice o rješavanju problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu

Ured Predsjednice

Nakon sastanka predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako se „građanima Slavonskog Broda što prije mora osigurati čisti zrak“.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je sastanak s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike, predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft koja je vlasnik Rafinerije, ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem te predstavnicima Plinacroa i Croduxa na temu rješavanja problema zagađenog zraka u Slavonskom Brodu.

Nakon sastanka predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako se „građanima Slavonskog Broda što prije mora osigurati čisti zrak“. Istaknula je kako je tema sastanka bila „operacionalizacija i nastavak razgovora oko plinofikacije Rafinerije nafte Brod“ sa sustava opskrbe plinom iz Hrvatske, a u skladu s dogovorom s najvišim dužnosnicima Ruske Federacije „kako bi se smanjila emisija štetnih tvari i zagađenja zraka“. Dodala je kako Rafinerija nije jedini uzrok zagađenja zraka, ali da je najodgovornija za visoke razine sumporovodika i drugih onečišćujućih tvari koje utječu na onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu.

“Želim izraziti žaljenje zbog havarije koja se dogodila noćas u Rafineriji Brod, a posebnu sućut upućujem obitelji poginulog radnika u Slavonskom Brodu”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Spomenula je i razgovor o implementaciji dogovora o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu. „Cilj toga dogovora je da građanima Slavonskog Broda što prije omogućimo čisti zrak“, istaknula je Predsjednica.

Uoči sastanka predsjednica Grabar-Kitarović obišla je u Slavonskom Brodu obalu Save na mjestu gdje je na rijeci uočena naftna mrlja nakon eksplozije u Rafineriji, a susrela se i s predstavnicima civilnih udruga koje se zalažu za čisti zrak u Slavonskom Brodu, navodi se u priopćenju iz Ureda Predsjednice



Facebook Comments

Loading...
DIJELI